Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАСА избра кой да разруши МКС през 2030: SpaceX на Мъск

27 юни 2024, 17:07 часа • 1736 прочитания

НАСА избра SpaceX на Илон Мъск да свали Международната космическа станция в края на нейната работа.

Това беше съобщено в профила на НАСА в социалната мрежа Х.

Ще трябва да се изработи средство, което да избута 430-тонната орбитална платформа в Тихия океан след 2030 г. 

Договорът за финансиране възлиза на 843 млн. долара.

Историята на МКС

Първите елементи на космическата станция бяха изстреляни през 1998 г., а непрекъснатите операции с екипаж започнаха през 2000 г.

Станцията обикаля Земята на всеки 90 минути на височина малко над 400 км и е пространство за хиляди научни експерименти, изследващи всякакви явления - от процеса на стареене при хората до формулата за нови видове материали, пише BBC.

Инженерите твърдят, че лабораторията е здрава в структурно отношение, но все пак ще трябва да се изготвят планове за евентуалното ѝ извеждане от орбита. Без помощ тя в крайна сметка ще падне сама на Земята, което представлява значителен риск за населението.

Още: Двама астронавти излизат от МКС в открития Космос, НАСА излъчва на живо

"Изборът на американско деорбитално превозно средство за Международната космическа станция (МКС) ще помогне на НАСА и нейните международни партньори да осигурят безопасен и отговорен преход в ниска околоземна орбита в края на експлоатацията на станцията. Това решение също така подкрепя плановете на НАСА за бъдещи търговски дестинации и дава възможност за продължаване на използването на космическото пространство в близост до Земята", се казва в изявление на Кен Бауърсокс, директор на космическите операции на агенцията.

Кои страни участват в проекта

САЩ и Русия ръководят проекта за МКС. Европа, Канада и Япония играят поддържаща роля. Всички западни партньори се съгласиха да финансират станцията до 2030 г.; Русия заяви, че нейното участие ще продължи поне до 2028 г.

Вариантите за изхвърляне на отпадъците включват разглобяване на станцията и използване на по-младите елементи за платформа от следващо поколение. Друга идея е станцията просто да се предаде на някой търговски концерн, който да я управлява и поддържа.

Но всички тези решения са свързани с различни усложнения, разходи и юридически трудности.

Как ще се случи избутването

Към момента нито НАСА, нито SpaceX са разкрили подробности за дизайна на деорбиталния "влекач", но той ще изисква значителна тяга, за да насочи безопасно станцията към атмосферата на правилното място и в правилното време.

Голямата маса на платформата и нейната площ - с размерите на футболно игрище - означават, че някои структури и компоненти със сигурност ще издържат на топлината при повторното навлизане и ще изминат целия път до повърхността, се посочва още в статията на BBC.

Контролерите ще позволят на орбитата на МКС да се разпадне по естествен път за определен период от време и след като се отстрани последният екипаж, ще заповядат на влекача да извърши последната маневра за деорбитализация.

Резервните космически кораби са насочени към отдалечено място в Тихия океан, известно като Point Nemo.

Още: Марсоходът на НАСА следва пътя на древна буйна река

Наречено на името на известния моряк от подводницата от книгата на Жул Верн "20 000 левги под водата", гробището е на повече от 2500 км от най-близката суша.

НАСА се надява, че редица частни консорциуми ще започнат да изстрелват търговски космически станции по времето, когато МКС ще бъде свалена от небето.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес