Нова заплаха: Сателитите на Мъск ще почнат да убиват хора (ВИДЕО)

9391
Нова заплаха: Сателитите на Мъск ще почнат да убиват хора (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

В неотдавнашен доклад на Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) се твърди, че през следващото десетилетие може да се наложи да се притесняваме от падащи сателити. FAA е представила доклад пред Конгреса, в който се твърди, че до 2035 г. над 28 000 фрагмента от спътниците Starlink на SpaceX могат да оцелеят при повторно навлизане в атмосферата и да представляват опасност за хората и самолетите, пише „Futurism“. Това твърдение би било в пряко противоречие със собственото твърдение на SpaceX, че нейните сателити Starlink са напълно разградими и че в края на жизнения си цикъл изгарят напълно в атмосферата.

Разбира се, SpaceX не прие спокойно твърдението за падащите сателити и бързо отговори на писмото на Федералната авиационна администрация, като казва, че анализът е "дълбоко погрешен".

SpaceX твърди, че анализът, който е бил поръчан от нестопанската организация Aerospace Corporation, се основава на десетилетно проучване на НАСА, което се е фокусирало върху спътници, които са били изработени от различни материали. Освен това SpaceX твърди, че сателитите в проучването не са били проектирани да бъдат демонтируеми и да изгорят в атмосферата, както са сателитите Starlink.

В доклада на FAA се стига до заключението, че вероятността фрагмент от сателит да удари и убие пешеходец ще се увеличава с 61% всяка година, ако се окаже, че сателитите Starlink не са унищожими. Освен това шансът фрагмент да удари самолет ще бъде 0,07%, което е по-малко, но все пак е страшно.

Засега изглежда, че SpaceX е овладяла проблема с падащите сателити, тъй като проектът Starlink по всичко личи, че се изпълнява добре. От 2020 г. насам компанията е заснела 325 от своите спътници и според съобщенията не са открити отломки от нито един от тях, което изглежда подкрепя твърдението на компанията, че спътниците Starlink са напълно разглобяеми. Да се надяваме, че тази тенденция ще продължи, тъй като компанията вече е изстреляла над 5000 спътника с планове за още много.

ОЩЕ: Украйна искаше да потопи руския флот в Крим, аз не исках ескалация: Мъск се оправда за Starlink 

Космическият боклук невидимо замърсява Земята

Ново проучване установи, че космическите боклуци, създадени с цел изхвърляне, замърсяват Земята. Парчетата от ракети, космически станции и мъртви спътници, които изгарят при връщане в атмосферата, оставят миниатюрни следи от метал в атмосферата на нашата планета, съобщава Science Alert.

Засега не е известно какво може да е въздействието на тези следи. Но с нарастващия темп на изстрелване на предмети в Космоса се очаква количеството метални пари в стратосферата само да се увеличава.

Това е откритие, казва екипът от изследователи, ръководен от физика Даниел Мърфи от Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA), което изисква да се изследва въздействието на металните пари в атмосферата и да се прогнозира как ще се промени то с течение на времето.

"Понастоящем огнеупорният материал в стратосферните частици е предимно желязо, силиций и магнезий от естествения метеоритен източник. И се очаква количеството на материала от връщането на горните степени на ракетите и спътниците да се увеличи драстично през следващите 10 до 30 години. В резултат на това се очаква количеството на алуминия в частиците на стратосферната сярна киселина да стане сравнимо или дори да надхвърли количеството на метеорното желязо, с неизвестни последици за включванията и леденото зараждане", пишат изследователите в новия си документ.

Въпреки че в околоземна орбита има много боклук от първите години на човешката космическа ера, по-новите изстрелвания са направени с оглед на ограничен срок на експлоатация. Проектират се космически апарати, които в крайна сметка ще се деорбитират и ще паднат обратно на Земята, като се използват материали, които ще изгорят в горните слоеве на атмосферата, вместо да се разбият на повърхността.

Но не е ясно какво се случва с изпарените странични продукти при влизането в атмосферата. Мърфи и колегите му искали да разберат дали изпаренията от тези деорбити се задържат в стратосферата. Те взели проби от стратосферните аерозоли и ги анализирали с помощта на инструмента Particle Analysis by Laser Mass Spectrometer (PALMS) на борда на височинния самолет WB-57 на НАСА.

Аерозолите в стратосферата са предимно капчици сярна киселина, получени при окислението на карбонилсулфидния газ, който се среща както в природата, така и като замърсител в атмосферата. Тези капчици могат да съдържат следи от метали и силиций, получени при навлизането в атмосферата на метеори, чиято повърхност се изпарява при падането им.

Екипът анализирал около 500 000 отделни аерозолни капчици, търсейки следи от метали, използвани в производството на космически апарати. Открити са около 20 метала. Някои от тези метали са в съотношения, съответстващи на изпаряващите се метеори: но други, като литий, алуминий, мед и олово, надвишават очакваните количества от метеоритна аблация. Екипът установил, че превишението съответства на съотношенията, очаквани при производството на космически кораби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос