Озадачаващи обекти, открити далеч отвъд Плутон, разкриват нова част от Слънчевата система

19564
Озадачаващи обекти, открити далеч отвъд Плутон, разкриват нова част от Слънчевата система
Снимка: NASA

Астрономи може да са открили дузина големи обекти, които се крият отвъд пояса на Кайпер в края на нашата Слънчева система. Това предполага, че може да има друг също толкова масивен, „втори пояс на Кайпер“, който се крие отвъд орбитата на Плутон, съобщава Science.org.

Влиянието на Слънцето достига много далеч в Космоса, отколкото осемте планети, които обикалят около него. Отвъд Нептун Слънчевата система се простира на около 100 астрономически единици (AU), което е 100 пъти разстоянието между Земята и Слънцето. За сравнение най-отдалечената планета от Слънцето – Нептун, е приблизително на 30 AU от нашата родна звезда.

Отвъд ръба на Слънчевата система, или хелиопаузата, се намира облакът на Оорт – резервоар на комети и астероиди, които са слабо задържани от слънчевата гравитация – който се простира до най-малко 1000 AU от Слънцето и вероятно дори по-далеч.

ОЩЕ: Планета, подобна на Земята, се крие в Слънчевата система?

Но по-голямата част от най-големите известни астероиди, комети и други големи обекти, които се намират отвъд орбитата на Нептун, се съдържат в пояса на Кайпер, който се простира между 30 и 50 AU от Слънцето. Известните обитатели на пояса на Кайпер включват планетата джудже Плутон и Арокот – най-отдалеченият обект, посетен от космически кораб. Деветата планета, ако тя съществува, също ще се крие някъде в пояса на Кайпер. Досега в Слънчевата система отвъд пояса на Кайпер са открити много малко масивни обекти.

Черната точка на хоризонталната ос е позицията на междупланетната сонда „Нови хоризонти“ през месец май – между двата пояса на Кайпер. Орбитите на обектите вдясно от космическия апарат се намират в предполагаемия втори пояс. „Нови хоризонти“ ще бъде в района на втория пояс в края на 20-те – началото на 30-те години на XXI век. Изображение: New Horizons Mission

Изследователите са открили 12-те потенциални масивни обекта на около 60 AU от Слънцето, докато търсели потенциални нови цели за космическия кораб „Нови хоризонти“ на НАСА – сондата, която изследва Плутон и Арокот отблизо и която сега е на около 57 AU от Слънцето, докато продължава да се насочва към хелиопаузата. Екипът използвал изкуствен интелект, за да пресее бързо данните, които иначе биха отнели седмици, уловени от телескопа Subaru на хавайския вулкан Мауна Кеа.

Изследователите са представили своите констатации на 54-тата конференция за лунни и планетарни науки в Хюстън, Тексас, в средата на март. (Констатациите все още не са рецензирани или приети за публикуване.)

ОЩЕ: Мистериозната Девета планета може да бъде разкрита чрез нейните спътници

Екипът не е изненадан от откритията си. В сравнение с други наблюдавани звездни системи Слънчевата система е „дяволски малка“, казва водещият автор на изследването Уесли Фрейзър, астрофизик от Националния изследователски съвет на Канада. Новооткритите обекти предполагат, че Слънчевата система е много по-масивна, което би се вписало по-добре в това, което астрономите знаят за други звездни системи, добавя той.

Констатациите биха могли също да подкрепят данните, събрани от сондата „Нови хоризонти“, която непрекъснато е бомбардирана от прах, докато се впуска все по-дълбоко в Космоса, казва Алън Стърн, главен изследовател на мисията „Нови хоризонти“. „И най-простото обяснение за това е, че там има още неща, които не сме открили“, добавя той.

Разстоянието от 10 астрономически единици между пояса на Кайпер и новонаблюдаваните обекти също предполага, че те са придърпвани от пояса от нещо по-масивно, което може да е друг, по-отдалечен пояс на Кайпер, пълен с неизвестни обекти, казват изследователите.

Но не всички са убедени от новите открития.

През юни подобно изследване, използващо телескопа Víctor M. Blanco в Чили, е наблюдавал различно парче небе, но е установил само един обект над 50 AU.

„Ако наистина има нов пояс, това е супер вълнуващо нещо“, казва Педро Бернардинели, астроном от Вашингтонския университет. Но „защо не виждаме тези неща?“, пита той. Възможно е екипът му да е имал „лош късмет“, добавя Бернардинели, но шансовете са големи. (Резултатите от това изследване също все още не са рецензирани).

Изследователите в момента сортират по-нови данни, които се надяват да потвърдят техните открития. Но ако не успеят, има шанс космическият кораб „Нови хоризонти“ все пак да намери тези обекти, след като настоящата му мисия беше удължена до края на 2029 г. (ВИЖТЕ ОЩЕ: НАСА иска да изключи космическия кораб "Нови хоризонти")

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Юпитер може да е причината Земята да има луна

Магнитни бури за седмицата 29 април - 5 май 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос