Русия се насочва към Луната

33809
Русия се насочва към Луната

Руската Федерална космическа агенция (Роскосмос) подписа с научно-производственото обединение „Лавочкин” обновен договор за създаването на лунната сонда „Луна-Глоб-1”, което разрешава съществувалите по-рано проблеми с финансирането и организирането на работите по създаването на апарата, съобщи завеждащият лабораторията за космическа гама-спектроскопия към Института за космически изследвания на Руската академия на науките, където се създават научните прибори за сондата, предаде РИА Новости.

След загубата на междупланетната станция „Фобос-Грунт” руската програма за изследване на Луната бе сериозно преразгледана. В резултат част от договорите по тази програма станаха неактуални, други изтекоха, а нови договори в течение на дълъг период от време не се сключваха.

Уникално: НАСА показа какво видяха сондите на Луната преди да се разбият

Сондите на НАСА, която се разбиха планирано на Луната миналия декември, са направили впечатляващи снимки дни преди това, съобщават от S...

Учените заявиха по-рано, че тези забавяния застрашават не само лунните мисии, но и съвместната с Европа програма „ЕкзоМарс”, за която част от оборудването ще се изпробва върху лунните апарати.

Планера се лунната сонда „Луна-Глоб-1” да може да се приземява на единствения естествен спътник на Земята. Апаратът ще донесе обратно на Земята материал за изследване от лунната повърхност.

Новата изследователска сонда трябва да кацне на земния спътник до 2015 година. Ще последват още три мисии, свързани с установяването на постоянната база.

Плановете на Русия за изграждане на постоянна лунна база датират още от 1990 година. Базата трябваше да бъде завършена през миналата година, но поради стечението на обстоятелствата още дори не е започната. Основен фактор беше липсата на пари.

Отделени са и около 330 хиляди долара за проектиране на космически кораб, който да закара хора на Луната. Първите резултати от тези разработки трябва да станат известни още през тази пролет.

В държавната програма "Космическа дейност на Руската федерация през 2013 - 2020 г." е записано, че Русия планира до края на десетилетието да разработи система за пилотиран полет на човек до Луната.

Редактор: Десислава Ушатова

Дестинация - Луната, само за 1,5 млрд. долара

Група бивши сътрудници от НАСА, създали частната компания Golden Spike, обявиха, че възнамеряват да изпратят двама души на Луната. Цена...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com