Спор: Скокът на Баумгартен е изумителен, но не е от космоса

34470
Спор: Скокът на Баумгартен е изумителен, но не е от космоса

Последната седмица мина под знака на Феликс Баумгартнер и неговия скок от „ръба на космоса”. Австриецът записа името си със златни букви в историята, счупи един куп рекорди и очаквано бе засипан от похвали и хвалебствени коментари.

Редом с тях обаче винаги има и противоположни мнения. Такъв е именно коментарът на Джордж Дворски от сайта io9.com:

Феликс вече е признавал българската връзка в идеята за скока от "ръба на Космоса"

Новината, с която австрийският вестник „Курир” днес разбуни духовете у нас и по света, всъщност не е сензация, а факт, за к...

Ако приличате на мен и споделяте сходни мисли и знания, то най-вероятно сте били доста раздразнени тази седмица от всички твърдения, че Феликс Баумгартен е скочил от "близкия космос" или дори самия космос (Сериозно ли, "Telegraph"?). Без да отнемам забележителното постижение на свободното му падане от 128,100 фута, безстрашният Феликс е много, много далеч от космоса - има още 400,000 фута до възможно най-ниската орбита. Графиката илюстрира колко далеч Баумгартен наистина е бил от космоса.



По отношение на това колко далеч е космоса от повърхността на Земята, The Federation Aeronautique Internationale установи т.нар. Karman линия на височина от 62 мили (триста двадесет и седем хиляди триста и шестдесет фута), докато НАСА дава щедро (ако не е произволно) цифрата от 50 мили (264,00 фута) - все още значително по-високи, от  точката на скока на Баумгартен.

Необходимо е също да се отбележи, че все още сме доста далеч от разработването на космически костюм, който да може да издържи на тежките условия на пълно „гмуркане” от космоса. Проектиране на космически костюм, който може да защити неговия обитател от огромната топлина ще има нужда от огромно технологично ноу-хау. И както показа самият екстремен скок на Баумгартен , дори падане от 128,100 фута представлява изключителна опасност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос