Строят спътника, който ще снима американските стъпки на Луната

7953
Строят спътника, който ще снима американските стъпки на Луната

Групата руски инженери и ентусиасти на космонавтиката пристъпва към разработването на космическия апарат, който ще влезе на орбита около Луната и ще заснеме повърхността ѝ с висока резолюция, съобщава инициаторът на проекта Виталий Егоров пред РИА Новости.

Авторите на проекта се надяват да заснемат американските "Аполо" и съветските "Луноходи" във високо качество – по-добро от достъпните днес снимки на НАСА.

Ентусиаст направи видео за кацането на Луната от архива на "Аполо"

Потребител на сайта за обмен на видеа Vimeo, известен с ника harrisonicus, е монтирал кратък филм за полета и кацането на Луната &ndash...

"Събирането на средства за реализацията на програмата започна на 1 октомври чрез интернет и днес завърши. На първия етап от работата успяхме да съберем 1 749 000 рубли, преведени от 1232-ма спонсори", отбелязва той.

Ще бъде разработен неголям спътник, снабден само с един уред – камера с телескоп. Космическият апарат трябва да работи на орбита около Луната около половин година и за това време да заснеме естествения земен спътник от различни височини и с различна детайлизация.

На заключителния етап от полета спътникът трябва да снижи орбита до височина под 20 километра и да получи снимки от повърхността на Луната с безпрецедентно качество – 10-20 сантиметра на пиксел. На тези кадри се очаква да бъдат запечатани луноходите и американските апарати, което ще позволи да се видят те в подробности, недостъпни в този момент.

По думите на Егоров руските инженери и инициатори на проекта вече са пристъпили към неговата реализация.

"На първия етап те ще подготвят теоретичните технически изисквания за конструкцията на апарата и програмата на неговия полет. Инженерите ще подготвят отчет, в който ще отговорят на въпросите за габаритите, масата, техническите характеристики, траекторията, системата за предаване на данни и конструкцията на оптичните уреди. Ще има отговор и за стойността на цялата космическа мисия", отбелязва Егоров.

Нови снимки на Луната озадачиха учените

Учените от Европейската космическа агенция размишляват над това, какво представляват черни кратери на повърхността на Луната. Агенцият...

Очаква се пълната стойност на мисията да възлезе на не по-малко от 10 милиона долара, които инициаторите се надяват да съберат чрез спонсори.

Изстрелването на спътника се очаква да бъде осъществено с една от ракетите на Русия, Индия или Китай, които ще се отправят към Луната в близкото десетилетие. Това значително ще снижи окончателната цена на проекта.

Егоров коментирал успешното приключване на събирането на средства, като отбелязал, че за събирането на началната сума "беше ясно от първите дни на старта на проекта".

"Когато обявихме за проекта, се намериха много желаещи да се присъединят, затова сега се намираме в процес на формиране на екип разработчици и разпределяне на задачите. Разбираме, че това е само началото и всички трудности са напред, но подкрепата на повече от 1000 души е добра мотивация", разказал той.

"Част от получените средства ще отделим за провеждане на експертиза от Роскосмос, която ще покаже техническата проработеност на проекта, а част ще насочим за закупуване на оборудване за разработка на бордовия радиокомплекс и системите за лазерно предаване на данни", споделил плановете Егоров.

Китай ще спуска сонда от обратната страна на Луната

Китай планира кацане на обратната страна на Луната на своята космическа сонда в рамките на програмата Chang'e, съобщава агенция Синхуа....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос