Учени апелират: До 2028 година отново да сме кацнали на Луната

114465
Учени апелират: До 2028 година отново да сме кацнали на Луната
Снимка: Getty Images/Guliver

Какво ли ще е следващото предизвикателство пред НАСА, след като се осъществи мисията по “улавяне” на опасен за Земята астероид?

Според Дейвид Кринг, учен от “Лунния и Планетарен Институт” (LPI) към НАСА, наближава времето отново да се организира мисия до Луната. Според него това трябва да се случи до 2028-ма година, почти 60 години след мисията на “Аполо 11”.

Ричард Хоугланд: Хората вече са живели на Луната

Интервю на известния американски изследовател Ричард Хоугланд, бивш сътрудник на НАСА, за руския сайт “Ехото на планетата”....

Идеята на Кринг е да се изгради станция в космоса, която ще се разположи в точката на Лагранж 2, където гравитациите на Земята и Луната взаимно се преодоляват. Принципно точката на Лагранж е място в космоса, където на малки обекти влияят гравитационните сили на Земята и Луната. Точно на това място обаче тези сили компенсират взаимното си влияние и намиращия се в точката на Лагранж обект, може да остане неподвижен спрямо Земята и Луната.

Ако на това място се разположи космическа станция, то от нея ще могат да се контролират и направляват роботи, луноходи и дори космонавти, които да проучват лунната повърхност. За учените представлява изключителен интерес проучването на лунният Южен Полюс – Ейткън, чийто диаметър е 2500 км. Той съдържа огромни количества лед, които могат да бъдат използвани в помощ на изследователите на лунната повърхност.

Няма обаче предвидено финансиране за подобен проект от страна на НАСА, особено пък за мисия с космонавти. Нещо повече – президентът Обама заклейми всякакви идеи свързани с връщане на Луната в една от своите речи през април 2010г. От друга страна Обама няма да бъде повече президент след 2017г. – достатъчно време да се подготви почвата за нови молби за подобен проект.

Тъмната страна на Луната

От незапомнени времена човек е гледал към Луната и се удивлявал на външния й вид... От началото на научната мисия по изучаване на грав...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос