Вижте Марс както никога досега

9749
Вижте Марс както никога досега
Снимка: ESA/DLR/FU Berlin/G. Michael, CC BY-SA 3.0 IGO

Зашеметяващо ново изображение показва Марс в изцяло нова светлина, разкривайки сложни детайли от марсианската повърхност.

Това изображение отбелязва 20 години от създаването на космическия апарат Mars Express на Европейската космическа агенция (ESA). Откакто Mars Express навлиза в орбита около Марс на Коледа през 2003 г., орбиталният апарат е правил изображения на марсианската повърхност от височина около 300 километра, най-близкото разстояние до Червената планета, на което някога е бил космически апарат. Благодарение на това са създадени изображения, които обхващат до 50 километра от марсианската повърхност, пише Space.com.

Преди 500 хиляди години на Марс може да е валял сняг

Тази нова мозайка е създадена по малко по-различен метод, но с помощта на данни, събрани от стереокамерата с висока разделителна способност (HRSC) на космическия апарат. Мозайката е изградена от 90 изображения, направени от HRSC, докато се е движел по-високо в елиптична орбита над Марс. От височини между 4000 и 50 000 километра над марсианската повърхност HRSC може да заснема изображения с ширина около 2500 километра. Въпреки че снимките от голяма надморска височина обикновено се правят за наблюдение на метеорологичните модели над Марс, те могат също да осигурят пълен глобален изглед, който разкрива безпрецедентни детайли на планетата.

Прословутото червеникаво оцветяване на Марс е резултат от окислено желязо, но това изображение също показва тъмни и дори сини области. Те са резултат от вулканична дейност, отлагаща сиво-черни базалтови пясъци върху повърхността на Марс. Тъй като ветровете на Марс движат тези тъмни пясъци, те се натрупват, създавайки големи пясъчни дюни и полета.

Странни кръгли дюни на Марс се движат със скорост около метър на година

Мозайката също така показва по-светли и дори бели региони по повърхността на Червената планета, които са резултат от скали, променени и изветрени от водата далеч назад в древната история на сега сухата планета. Особено ярки са изветрените от водата глина и сулфатни минерали, чието наличие е потвърдено от друг инструмент на борда на Mars Express – Omega Spectrometer, през август 2022 г.

Сулфатните минерали се виждат на изображението в каньона на долината Маринър, който се простира източно от района на Тарсис на повече от 2500 мили (4000 километра). Те се виждат като бели петна и петна през по-тъмно покритие от базалтов пясък. Сулфатни отлагания като това показват, че водата се изветрява при по-киселинни условия, отколкото биха били открити в региони с глинени отлагания, което предполага региони на Марс, които дори във водното си минало биха били по-малко гостоприемни за живот.

НАСА показа как изглежда истинската зима на Марс

Мисията Mars Express на ESA първоначално е била предвидена да работи само една марсианска година, еквивалентна на 687 земни дни. Животът на мисията бил удължен поне до 2026 г., което означава, че камерата HRSC има достатъчно време, за да предостави по-зашеметяващи изображения на планетата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос