Адвокат Хаджигенов: Извиненията на прокуратурата не топлят, отиваме в Страсбург

29725
Адвокат Хаджигенов: Извиненията на прокуратурата не топлят, отиваме в Страсбург
Снимка: БГНЕС

Софийски апелативен съд (САС) прекрати днес производството по мярката за неотклонение на тримата задържани за опита за убийство на Делян Пеевски.

Адвокатът на Георги Христов Николай Хаджигенов определи оценката на прокуратурата от вчера като неискрена. "Кое му е искреното, почти убиха един човек, още е в болницата, направиха на маймуни всички, задържаха ги 4 дни. Кое му е искреното на това", попита юристът. Той отново каза, че клиентът му Георги Христов е познат и донякъде бизнес партньор на Цветан Василев. "Прокуратурата у нас има трайна тенденция да проявява небивала фантазия. Аз предлагам да почнат да пишат книги на тази тема, ще им се получат определено нещата", заяви защитникът, цитиран от БГНЕС.

Според адвоката само свидетелят на обвинението говори за проследяване на маршрута на Делян Пеевски. Хаджигенов каза още, че за първи път протестът се оттегля предния ден - преди заседанието на съда. Обикновено се прави изявление на прокурора в залата. Според защитата "това нещо", което се случило, не може да мине без санкцията на главния прокурор. По делото има СРС-та, издадени са разрешения на съд, по искане на прокуратурата, поясни адвокатът. Колкото до това дали е възможна преквалификация на обвинението, според адвоката, "практиката на прокуратурата по поръчкови дела е такава, когато нещо очевидно започва да не излиза, го преквалифицират в нещо друго". Няма данни за нищо, подчерта той.

Хаджигенов заяви, че след като приключи всичко, той ще използва законовите възможности, включително и дело в Страсбург. Той отрече каквато и да е връзка между него и Цветан Василев. Каза, че не го е виждал и единствената връзка между него и Василев е изпълнителен лист, който има след като почти три години е съдил Корпоративна търговска банка. Хаджигенов поясни, че от данните по делото не е ясно как според прокуратурата е трябвало да бъде убит Делян Пеевски.

В съда днес, за да чуят определението на съда, дойдоха двама от обвиняемите за подготвяне на убийство на Делян Пеевски.

Никой от тях не поиска да коментира каквото и да е било. Николай Хаджигенов обясни, че клиентът му Георги Христов все още е обвиняем за опит за убийство, сега просто е на свобода и няма да има мярка за неотклонение.

Преди пет дни прокуратурата съобщи за трима задържани и в подготовка за убийството на депутата от ДПС Делян Пеевски. Бяха оповестени и имената им - Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев. Те бяха задържани по домовете си. Имало е и четвърти задържан, но срещу него не е повдигнато обвинение. Предполагаше се, че той се е съгласил да стане свидетел на прокуратурата.

Адвокат Хаджигенов: Единствената връзка на моя клиент със случая "Пеевски" е отношение с "Булгартабак"

Връзката на моя клиент със случая „Делян Пеевски” е познанство с банкера Цветан Василев. Доколкото знам той има и бизнес от...

Тримата са обвинени в опит за умишлено умъртвяване на Пеевски, като деянието, пише в постановлението за привличане, е останало неизвършено поради независещи от тях причини, а именно - задържането им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com