БХК осъди отново ДАНС заради отказ да разкрие информация за подслушвания

10466
БХК осъди отново ДАНС заради отказ да разкрие информация за подслушвания
Снимка: БГНЕС

Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е осъдена от Българския хелзинкски комитет (БХК) - отново. Причината - ДАНС си е направила оглушка и не е изпълнила решение Върховния административен съд (ВАС), с което е била задължена да предостави поискана от БКХ информация.

Преди четири години БХК отправя към ДАНС въпроси в рамките на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). С въпросите БХК иска да узнае следното:

Окончателно: Авиокомпаниите ще предоставят на ДАНС данни за пътниците и екипажа

Парламентът гласува на второ четене промените Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Измененията предвиж...

1. Какъв е броят направени от териториалните дирекции и самостоятелните териториални отдели на ДАНС искания до съда за използване на СРС през 2013 година.

2. Какъв е броят уважени от съда искания за използване на СРС през 2013 година.

3. Какъв е броят на лицата, по отношение на които съдът е разрешил използването на СРС от ДАНС за 2013 година.

Първоначално ДАНС отказва да даде информация, защото е "служебна тайна" и е класифицирана. Съдът обаче преценява, че няма правни основания да бъде засекретена исканата статистическата информация, тъй като тя не съдържа данни за отделни случаи, по които ДАНС работи.

Бюрото за контрол на подслушването подозира ДАТО и ДАНС в саботаж

Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО), която се занимава със следене и подслушване, дава неточна информация на Бюрото за конт...

"Две последователни съдебни решения на АССГ и на ВАС в края на 2015 година задължиха агенцията да предостави тази информация. Тя обаче отказа да изпълни съдебното решение. В резултат БХК повторно заведе дело, което отново беше спечелено и на двете инстанции. Предстои да видим дали и този път ДАНС ще предпочете да неглижира българския съд, демонстрирайки, че не се подчинява на неговите решения", съобщават от БХК.

"Случаят поставя на дневен ред тревожния въпрос дали ДАНС е над закона и как агенцията, която трябва да защитава българската държава, може да направи това адекватно, ако нарушава законите ѝ и демонстрира пълно пренебрежение към установения правов ред", коментират от БХК.

"Тревожно е, че една агенция, подчинена на Министерски съвет, създадена с цел да защитава националната сигурност, систематично не спазва не само законови разпоредби, но и съдебни решения. С тези си действия агенцията застава срещу интересите на българските граждани, които са лишени от правна сигурност. Държава, в която съществува орган на власт, поставящ се над закона, следва сериозно да промени политиката си и да възстанови върховенството на правото", каза адвокат Адела Качаунова, директор на правната програма на БХК.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) се е произнасял, че българското право не съдържа достатъчно гаранции срещу риск от злоупотреба, който е присъщ на всяка система на тайно наблюдение. През 2013 година беше създадено Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства именно за да отговори на осъждането на страната от ЕСПЧ. Само преди дни обаче медиите съобщиха, че длъжностни лица от ДАНС са отказали да предоставят на членовете на Бюрото достъп до документи, на които се основават искания за използване на СРС по 3 преписки, напомня БХК.

Имате агент на ДАНС във фирмата си - няма съдебен контрол, който да ви защити

Нищо не става, ако искате да уволните внедрен от ДАНС във вашата фирма агент, защото не го харесвате или сте разбрали, че е агент. Така...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com