ДАНС поема разследването на "Биволъ" за Джи Пи Груп

15362
ДАНС поема разследването на "Биволъ" за Джи Пи Груп
Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура възложи на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) проверка на публикация в "Биволъ", във връзка с която двама журналисти - български и румънски, престояха близо час с белезници и дадоха обяснения в полицията.

На 14 септември 2018 г. сигнал за нередности и измами при усвояване на средства от европейски фондове по повод същата публикация е постъпил до главния прокурор и от вицепремиера Томислав Дончев, се казва в съобщението на прокуратурата.

Шефът на ГДБОП: Създава се усещане, че българските журналисти са нещо повече от българските граждани

Полицаите, задържали разследващия журналист от „Биволъ” Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро, са били на секрет...

Сигналът на Дончев е адресиран и до министъра на вътрешните работи в оставка Валентин Радев, както и до председателя на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), с копие до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС". 

В края на миналата седмица стана известно, че за свое разследване сайтът "Биволъ" е подал сигнал до разследващите. Прокуратурата уточнява, че двата сигнала са обединени.

Предмет на проверката на ДАНС ще са всички процедури по обществени поръчки и усвояване на средства от фондове на ЕС, описани в публикацията, както и участието в тях на посочените граждани и търговци. Проверката на процедурите, свързани с отделните проекти и тяхното финансиране, ще обхване и действията на държавни органи и длъжностни лица. На агенцията са възложени конкретни действия, свързани с изискване на документи, снемане на обяснения и проверка на твърдените факти.

Междувременно "Биволъ" публикува материал с твърдения за сериозни бизнес обвързаности, като отново намесва името на "Лукойл България". Енергийният гигант обаче отрече, че има връзка с "Джи Пи Груп", като обяви в официално съобщение, че пенсионноосигурителното дружество, за което сайтът за разследваща журналистика твърди, че е на един и същ адрес с офиса на "Джи Пи Груп" (бул. "Черни връх" 59А в София) не съществува от 2009 година насам - нещо, което "Биволъ" не отрича и което беше основа на първия материал от "Джи Пи Гейт". Собственик на земята и сградата е фирмата "Пи Ай", която я придобива от "Лукойл България" през 2008 година срещу 5 202 507 лева. "Пи Ай" се контролира от кипърската офшорка "Рилетто Холдинг Лимитид", а по-рано, до 2014 година, фирмата е била собственост на "Болкан Инвестмънт Енд Трейд" от Белиз. Имейлът на "Пи Ай" и на "Джи Пи Груп" е един и същ - office@gpgroupbg.com. А "Биволъ" твърди на база данни от Имотния регистър, че "Пи Ай" е продавала земи за бензиностанции на "Лукойл България" на завишени цени.

АЕЖ: Случаят със задържаните журналисти показа дефицитите на МВР

Случаят със задържаните журналисти Димитър Стоянов от българския сайт "Биволъ" и Атила Биро от румънския Rise Project показа притесните...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com