Експерт за убийството на Георги: Създаваме условия да се развихри насилие

12993
Експерт за убийството на Георги: Създаваме условия да се развихри насилие
Снимка: Getty Images / Guliver

Създаваме условия да се развихри насилие, съществува корелация между насилието и неравенството, агресията нараства. Това каза в студиото на bTV социалният антрополог Харалан Александров в коментар за убийството на 16-годишния Георги, което стана посред бял ден вчера (2 юни) в Борисовата градина в София.

Александров уточни, че понякога насилието е единствената възможност някой да утвърди авторитета си, това е една огромна част от безмисленото насилие: "Единственият начин да се чувстваш ценен е да набиеш някой, в краен случай да го убиеш."

Георги е успял да се обади на приятелка, че е бил прободен

Не знам кой би направил такова нещо – аз такъв човек не познавам. Навсякъде по медиите се пишат спекулации – че Георги е би...

Експертът коментира още, че публичното пространство днес вече се е превърнало в място, което носи заплаха: "Трябва да свикнем да се оглеждаме и пазим."

Александров посочи още, че тези явления са често срещани в общество, в което има такава степен на неравенство. Насилието започва да става легитимно, като проява на социална фрустрация – усещането за безпомощност.

Според него промяната е напълно възможна с въвличането на младите в смислени дейности: "Пак ли да обвиним държавата? Огромна част от несвършената работа я прехвърляме на държавата, която очевидно няма необходимия ресурс"

Според Емил Пенов, криминален психолог, поради факта, че подрастващите вече не намират ефективни модели за справяне в различни ситуации, те се обръщат директно към агресивния модел. Факторите за това са социално-икономическите условия, семейството, социалната среда, училището, приятелите. Именно там трябва да се търсят причините за случващото се - иначе може да си говорим за следващото и следващото убийство, защото когато там има пропуск става избиване на първични инстинкти, каза още Пенов.

Убитият младеж е ученик от Търговско-банковата гимназия в София

16-годишно момче, което бе открито мъртво на пейка в Борисовата градина е ученик от Търговско-банковата гимназия в София. Районът, в к...

Психологът наблегна още и върху малките и условни присъди за тежките престъпления. В съдебната система тази реформа трябва да бъде кардинална, смята той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com