Години затвор и десетки хиляди левове глоба за фалшиви новини, неясно какво е фалшива новина

13773
Години затвор и десетки хиляди левове глоба за фалшиви новини, неясно какво е фалшива новина
Снимка: iStock/Guliver

Засилване на наказанията за т.нар. фалшиви новини, както и за спекулата в условие на извънредно положение - това решение взе окончателно Народното събрание през Закона за мерките по време на извънредното положение заради коронавируса, където измененията се приемат текст по текст.

Прие се поправката, според която за фалшиви новини (неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука и тревога или невярна информация за разпространението на заразителна болест) се носи по-тежка наказателна отговорност (чл. 326 от Наказателния кодекс). Те са – до 3 години затвор и 1000 до 10 000 лева глоба, а ако има "значителни вредни последици", глобата е от 10 000 до 50 000 лева и престоят в затвора става 5 години.

За поправката настояваше особено активно главният прокурор Иван Гешев. Срещу текста се обявиха от БСП и от ВМРО, като Александър Симов от социалистите попита каква е дефиницията на фалшива новина - пуснахме армията на улицата, ограничаваме журналистите, какво следва, попита той, а Александър Сиди припомни, че ВМРО вече излезе с отделни предложения, към Закона за радио и телевизия!

Данаил Кирилов за коронавируса: За някои групи са оправдани по-рестриктивни мерки, внимавайте какво пишете във Facebook

Да, налага се. Така правосъдният министър Данаил Кирилов подкрепи главния прокурор Иван Гешев за по-строги мерки заради коронавируса. ...

Особено картинен беше депутатът от БСП Валери Жаблянов, който попита следното, след като Павел Шопов от "Атака" обясни как съдът ще решава. Съдът, но кога, след колко време, попита Жаблянов, който добави, че "ще сте пообрали праха на онова място", в което никой не иска да е, явно визирайки ареста.

Не пише ли кой е собственикът на сайта, блокаж. Може пак да се отвори такъв сайт, пак блокаж - така губят публика. Проблемът е с такива като Informiran.net, те целят дестабилизация на държавата, обясни Тома Биков от ГЕРБ, който поиска да бъде помислено от всички партии за фалшивите новини в много по-голям аспект. Биков каза и, че е съвсем друго да си журналист, да напишеш/предадеш нещо в медия с известен собственик и да застанеш зад него с името си - тогава носиш отговорност. "Имаме време, това не е свързано само с извънредното положение, нека направим предложения в следващите седмици", заяви Биков.

Според Милен Михов от ВМРО няма двоумене - фалшива новина е лъжа, а не изрично подчертана непотвърдена информация.

При спекула (чл. 225 от Наказателния кодекс) се завишават наказанията – 1 до 3 години затвор и глоба от 2000 до 5000 лева. БСП искаше 5 години затвор и 10% от оборота на нарушителя, но това не беше прието.

Първо четене: Противоконституционен ли е Законът за извънредните мерки? Готвените мерки

С голямо мнозинство беше приет на първо четене т.нар. Закон с мерки за извънредното положение заради коронавируса. 129 депутати гласува...

Съгласно чл. 355 от НК, който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от 1000 до 10 000 лева.

Отпадна текстът, според който медици, които откажат без уважителна причина да помогнат на болни при условия на емидемия и пандемия и ситуацията е свързана със смъртни случаи, се наказват с пробация от 1 година и глоба от 300 до 1000 лева.

От 13 март, не спират да текат само сроковете по наказателни производства за налагане на мерки за принуда – т.е. в случаи като арест и обжалването му, и по Закона за екстрадиция, както и давностните срокове, с изтичането на които се погасяват или прекратяват права и се пораждат задължения. Остават да се правят неотложни нотариални производства и ще има дежурни нотариуси по райони, осигурени от Нотариалната камара.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 20 март"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com