Лавров за българската прокуратура: Добре, че не са ни обвинили и за атентата в Сараево от 1914 г.

2688
Лавров за българската прокуратура: Добре, че не са ни обвинили и за атентата в Сараево от 1914 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви в коментар на съобщеното от българската прокуратура, че е „добре, че все още не са ни обвинили за убийството на австрийския престолонаследник Франц Фердинанд през 1914 г.“, предава БНР.

Лавров каза още на пресконференция в Москва:

Прокуратурата обвърза взривове в България с отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев

За четири отделни взрива в оръжейни заводи и складове през годините, които касаят националната ни сигурност, съобщи говорителят на прок...

„Що се отнася до твърденията на българската страна, че подозира руски граждани в организирането на някакви взривове в оръжейни заводи или места, където се е съхранявала продукция на оръжейния търговец Гебрев от 2010 г., самата времева рамка от 10 години показва, че или българската страна нищо не е знаела и изведнъж е решила да надмине чехите, които се захванаха с със събития от 2014 г. и да погледне по-задълбочено в историческа ретроспектива, или през цялото време са знаели какво е ставало, но не са го съобщавали поради някакви причини“.

Припомняме, че днес говорителят на прокуратурата Сийка Милева говори за четири отделни взрива в оръжейни заводи и складове през годините, които касаят националната ни сигурност.

Конкретните взривове са: взрив от 12 ноември, 2011 година до село Ловнидол, когато е взривен склад на оръжейната компания "Емко", тези до село Иганово през 2015 година, пак в Иганово през 2015 година, но месец и половина по-късно, както и пожар в сградата на бившия Институт по специална техника в София. В пожара изгарят веществени доказателства за взривовете на складовете на ВМЗ Сопот до Иганово. Четвъртият случай е от 2020 година до Мъглиж, когато е взривен склад за капсул детонатори и капсул възпламенители на завод "Арсенал".

Има обосновано предположение за връзка между тези взривове и опитите за отравяне на трима български граждани (Емилян Гебрев, синът му и директор в негова компания) и извършени престъпления на територията на чужди държави, посочи Милева. Тя директно даде името на Емилиян Гебрев и уточни, че заподозрените за покушението срещу оръжейния търговец шестима руснаци са пребивавали около датите на взривовете и около датата, на която става покушението срещу Гебрев. Целта най-вероятно е да се спрат доставките от "Емко" за Грузия и Украйна, заяви Милева и уточни, че се събират доказателства срещу руснаците "за извършване на тежки престъпления по Глава Първа на Наказателния кодекс". Припомняме, че в началото на 2020 година стана ясно, че трима руснаци са с обвинения по случая с Гебрев. Сътрудничим си с Чехия, каза още Милева, визирайки взривовете в Врбетице, за които тя уточни следното – там е имало продукция на "Емко", компанията на Гебрев. Компанията на Гебрев "Емко" обяви, че относно износ на оръжия за Украйна не е точно така, макар че в The New York Times излезе статия с точно това твърдение - че е изнасял оръжия за Украйна.

New York Times: Гебрев призна, че е изнасял оръжия за Украйна след 2014 г.

Не един, а два опита за отравяне на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев са били направени от руски шпиони. А руски шпиони са взр...

"Прокуратурата иска да си измие ръцете с "ЕМКО", вместо да търси истинските виновници", се казва в официална позиция на компанията по повод брифинга на прокуратурата. Лъжа, според съобщението е информацията за износ на оръжие за Грузия, както и твърдението за връзка между взрива във ВМЗ Сопот и ЕМКО. Компанията обвинява прокуратурата в "откровени лъжи" и изразява готовност да даде още доказателства за твърденията си.

Още: ЕМКО: Прокуратурата не търси истинските виновници, иска да си измие ръцете

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com