Собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев тровен с "Новичок"?

26133
Собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев тровен с "Новичок"?
Снимка: БГНЕС

Третият участник в покушението над Сергей Скрипал (редом с Александър Петров и Руслан Боширов), криещ се под името Сергей Вячеславович Федотов, е бил свързан с друго отравяне с Новичок, касаещо пряко България. Става въпрос за българския предприемач Емелян Гебрев, а случаят е от април 2015 година. Това съобщават изданията The Insider и Bellingcat, пише theins.ru

Агентурното си име Федотов е получил през 2010 година и в следващите 8 години активно е пътувал по Европа и Средна Азия, често появявайки се на места, където са се провеждали важни политически събития. По-рано изданието "Фонтанка" обърна внимание на това, че Федотов заедно с Боширов и Петров първо са били в Прага, през 2014 година, а след това във Великобритания във връзка с отравянето на Скрипал.

Нови данни за хората, опитали да отровят Скрипал

Разследващата журналистическа група "Белингкат" заяви, че е идентифицирала втория заподозрян в отравянето на бившия руски шпионин Серге...

По информация на The Insider и Bellingcat Федотов е бил и в България точно в тези дни, когато е бил отровен оръжейният търговец Емилиян Гебрев. При това, според експертизата, той е бил отровен с вещество от класа "Новичок".

На 24 април 2014 година Федотов е пристигнал с полет от Москва в Бургас. Той е имал билет за връщане за 30 април, но вечерта на 28-ми се оказал в Истанбул, където срочно закупил билет за Москва. По-рано в този ден Гебрев е хоспитализиран спешно, след като губи съзнание по време на прием, който организирал в София.

Сравнително по същото време зле се почувствал и синът на Гебре.в и един от мениджърите на неговата компания "Емко", пише още theins.ru. Тримата са хоспитализирани със симптоми на тежко отравяне. Лабораторията на Хелзинския университет, специализирана в химическото оръжие, е могла да установи следи от два органофосфати, които свидетелстват, че е бил направен опит Гебрев да бъде убит с нервно-паралитично вещество от семейството на "Новичок".

Месец по-късно Гебрев излиза от кома и състоянието му се подобрява. По-късно той разказва пред Bellingcat и The Insider, че през май състоянието му отново рязко се влошава и пак постъпва в болница. Поредно съвпадение е, че през май Федотов се връща в България и отново си тръгва не с обратен полет, който вече е бил поръчан, а през Сърбия.

На въпрос с какво той може да представлява интерес за ГРУ, Гебрев отговори, че вижда само два възможни мотива: първо, компанията му е правила доставки на оръжие в Украйна и второ, Русия е имала намерения към оръжейния завод "Дунарит", който е под контрола на неговата компания.

Британска медия: Трима, а не двама руски агенти са изпълнили атентата срещу Скрипал

Трети агент на руското външно разузнаване ГРУ, съучастник в предполагаемото нападение с нервнопаралитичното вещество "Новичок" срещу Се...

"Дунарит"

Ожесточената борба за "Дунарит" между Пеевски и Цветан Василев лъсна в средата на лятото. Тогава беше отнет "временно" лицензът на оръжейната фирма "Емко", чийто собственик Емилиян Гебрев обяви претенции за "Дунарит" и то след като заводът плати 50 млн. лева задължения в момента, в който вземанията бяха прехвърлени към държавата от офшорка, свързвана с Пеевски и когато икономическият министър Емил Караниколов поде инициатива за одържавяване на "Дунарит". Моменталното плащане на 50 млн. лева показа, че "Дунарит" е далеч от финансови затруднения, както Караниколов опитваше да внуши и последваха подигравки, че сега ще бъде измислен закон интересни за Пеевски бизнеси да не могат да си плащат дълговете, за да бъдат одържавявани – в негова полза. Емилиян Гебрев пък директно се оплака, че държавата решила да замести офошрка на Пеевски в полза на Пеевски, като атакува "Емко". Караниколов пък упорито твърдеше, че Гебрев не е собственик на "Дунарит", защото не било отразено в Търговския регистър, въпреки че в акционерната книга на русенския оръжеен завод ясно пише, че "Емко" и Гебрев вече са собственици. В спора се намеси и Цветан Василев, който обяви, че Борисов и Пеевски решили, че "Дунарит" и КТБ им се полагат.

В крайна сметка Караниколов почна да протака за "Дунарит" и скандалът се измести към "Емко", която беше лишена от договор с "Кинтекс" – при това като беше провалена пратка по договор за Индия, готова да бъде товарена! Икономическият министър намери и нов начин държавата да вземе "Дунарит" – на база на други дългове, които държавата вече купила. Но позицията му бързо взе да омеква - Караниколов призна, че никой не е казвал, че "Дунарит" има финансови затруднения и се оправда, че законът е виновен за затрудненията на "Емко", но каза и, че този закон е безумен.

Логично се стигна до протести на работниците от "Емко" и то пред Министерския съвет. Четири дни, след като започнаха протестите и виковете "Оставка" към Бойко Борисов, лицензът на "Емко" беше върнат, но не и преди да минат важни оръжейни търгове в чужбина, на които фирмата на Емилиян Гебрев не можа да участва. Това провокира още един протест, с обвинения към държавата, че е ограбила "Емко" заради договорите с "Кинтекс" и в полза на ВМЗ-Сопот. Този протест, обаче, си остана единствен и всичко бързо утихна - в очакване за ново развитие евентуално догодина, макар че Емилиян Гебрев публично благодари на Бойко Борисов за спасението на "Емко", което подсказва как разсъждава вече доскоро критикуващият държавата бизнесмен.

Гебрев обаче смени тона в началото на 2019 година. Той директно заяви, че отново има опит "да му откраднат "Дунарит". Според него този път атаката била през НАП - да се изготви нереален ревизионен акт срещу него лично, за да бъде взет "Дунарит".

Пак паника в Солсбъри заради опасения от ново отравяне с "Новичок" (ВИДЕО)

Сериозен инцидент стана факт в популярното по цял свят английско градче Солсбъри. Късно снощи полицията там затвори и блокира италианск...

Буквално преди две седмици стана ясно, че Върховният административен съд (ВАС) е отменил решението на КЗК, с което Гебрев взе "Дунарит" и де факто съдбата на русенския оръжеен завод пак е под въпрос.

Превод: Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com