Майката на удушеното дете е обвинена, но не за убийство, съобщи Цацаров

4028
Майката на удушеното дете е обвинена, но не за убийство, съобщи Цацаров
Снимка: БГНЕС

Майката на 8-годишната Дамла Муса - Садет Муса е задържана и й е повдигнато обвинение, но не за убийство, а за това, че е оставила детето си без надзор.

Това заяви пред журналисти в Кърджали главният прокурор Сотир Цацаров, след като се срещна с окръжния прокурор Желязко Стефанов и наблюдаващия прокурор по случая.

Хората в Момчилград готвят протест заради убийството на 7-годишната Дамла

Има задържана жена за убийството в Момчилград, а може би е задържана и майката на убитата 7-годишна Дамла. Единствената официална инфо...

Тялото на първокласничката бе намерено в неделя сутринта около 7.30 ч. в семейното жилище в Момчилград от майка й Садет, която се връщала от нощна смяна във фабрика край Кърджали. Жената намерила детето си мъртво, а главата му била облепена с тиксо. Дамла е била сама в апартамента, тъй като баща й работи в Белгия, брат й в Истанбул, а бабата била заминала в Турция при болни близки.

Главният прокурор съобщи още, че 8-годишната Дамла е била задушена чрез притискане, след което главата й е била омотана с тиксо.

"Всички други подробности ще станат ясни, когато експертизата бъде направена в писмен вид. По нея работят трима лекари - двама от Пловдив и един от Кърджали. Назначена е също така комплексна ДНК, дактилоскопска и техническа експертиза. Тя ще даде заключение за следи по тиксото, както и върху други веществени доказателства. Очакваме до довечера или най-късно до утре сутринта тя да бъде готова", допълни Сотир Цацаров.

По думите му, още две експертизи ще бъдат назначени - едната съдебно-психиатрична, а другата съдебно-техническа - на компютър и мобилни телефони, която ще бъде направена в София до 48 часа.

"В момента в апартамента се извършва допълнителен оглед, а след него ще се извърши следствен експеримент с участието на майката. Целта е да разкрием убиеца в съкратен срок. Работим със сравнително стеснен кръг от заподозрени. На майката не е повдигнато обвинение за убийство. Няма други задържани освен нея", каза още Цацаров.

Неофициално: Има арестувана за убийството на 7-годишно дете в Момчилград

Официално още няма съобщена версия за жестоко убийство на 7-годишно момиченце, което потресе Момчилград. Арестувана е обаче жена, която...

Главният прокурор съобщи, че координацията по разследването ще бъде поета от началника на отдел "Убийства" в Главна дирекция "Национална полиция", който ще пристигне в Кърджали до края на деня.

"Целта е да разкрием убийството в максимално съкратени срокове. Работим с един сравнително стеснен кръг от заподозрени. На майката до момента не е повдигнато обвинение за умишлено убийство. По преценка на наблюдаващия прокурор тя е обвинена за това, че оставила детето си без надзор и е задържана за 72 часа", допълни Цацаров. По думите му, към момента няма други задържани.

Зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов каза, че се работи по няколко версии, но категорично е изключена версията убийството да е извършено от психопат, който е опасен за обществото.

По думите му, не е изключен вариантът обвинението срещу майката да бъде променено.

"Смъртта на момиченцето е настъпила в сутрешните часове. Но точният час на смъртта ще стане ясен, когато стане готова съдебно-медицинската експертиза. Но към момента няма съмнения, че майката е била на работа през цялата си нощна смяна. Но пак казвам - проверяват се всички версии. Но пак ще повторя - тук не става въпрос за случайно убийство. Тоест не става въпрос за убийство, което е извършено от случайно лице, което представлява опасност за гражданите. Версиите стесняват много силно кръга, но не само майката е в него", заключи Сотир Цацаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com