Последен ден: Става ли платената любов законна в България?

7572
Последен ден: Става ли платената любов законна в България?
Снимка: Getty Images / Guliver

Днес, 9 март, приключва окончателно срокът за обществено обсъждане на новата Концепция за наказателна политика за периода 2020 – 2025 година.

Основното предложение в концепцията е да отпадне правото на доживотен затвор без замяна, но един параграф в нея всъщност предлага узаконяване на платената любов по желание. Става въпрос за следната част от концепцията: "В Наказателния кодекс съществуват редица състави на престъпления, които са загубили приложимостта си поради развитието на обществените отношения. Така например чл. 225 инкриминира спекулативната търговия, като дори предвижда квалифициран състав на престъплението, ако деецът е бил наказан по административен ред за нарушение на Закона за борба със спекулата, който е отменен още през 1999 г. Практически е невъзможно и реализирането на съставите на престъпления по чл. 226 предвид присъщата на съвремието свобода на частната инициатива. Обективната оценка на тези престъпни състави, както и липсата на повдигнати обвинения по тях, обосновават необходимостта от тяхната пълна декриминализация.

Спипаха собственик на заведение, склонявал момичета да проституират (СНИМКИ)

38-годишен бургазлия - собственик на нощно заведение в центъра на Бургас - бе задържан при специализирана полицейска операция на служит...

Съществуват и други състави на престъпления, които поради спецификата на регулираната от тях материя или поради конструктивния си дефект са практически неприложими. Прилагането им следва да бъде преосмислено, като бъдат декриминализирани или прередактирани за целите на правораздаването".

В бележка под линия са даден примери що е то "конструктивен дефект" – чл. 275, ал. 2; чл. 313а; чл. 321а; чл. 329. Именно член 329 е този, според който по Наказателен кодекс може да се преследва проституцията – от гледна точка на жриците на любовта. Въпросният чл. 329 гласи: "Пълнолетно работоспособно лице, което продължително време не се занимава с общественополезен труд, като получава нетрудови доходи по непозволен или неморален начин, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация". Точно формулировката "получава нетрудови доходи по непозволен или неморален начин" отразява доходи от проституция.

Практиката показва, че по този текст жрици на любовта не влизат в затвора – обикновено минават с пробация, ако бъдат хванати в крачка. Според книгата "Организираната престъпност в България: пазари и тенденции" на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), в която се цитират данни от далечната 2003 година, изнесени пред Народното събрание от тогавашния вътрешен министър Георги Петканов, по българските магистрали тогава е имало 109 места, където се събират жрици на платената любов. Съвсем отделна категория са т.нар. ВИП компаньонки – все по-често те се търсят по интернет. А под прикритието на салони за масаж де факто работят много публични домове.

Най-чести сигнали до МнВР: Трафик на хора, проблем с работодатели, склоняване към проституция

Сигнали за трафик на хора, за жени, склонявани към проституция и за кражба на коли са сред най-честите подавани към Ситуационния център...

Разбира се, трафикът на хора с цел проституция си остава преследван от закона. По същество принудата да правиш секс против волята ти е престъпление и всъщност само така има реална намеса на закона. Един от знаковите случаи по отношение "трафик на хора" с цел сексуални услуги беше с мъжа на известна с ролята си в хитовия сериал на БНТ "Под прикритие" Ирена Милянкова – припомнете си историята в този материал!

Още: "Предложение: Да отпадне доживотният затвор без право на замяна"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Без да каже и дума: Живко Коцев влезе на разпит в КПКОНПИ

Пиян полицай направи катастрофа

Автобус и камион се удариха в София

Побой заради жена в Самоков завърши със счупени крак и ръка

Викат на разпит Живко Коцев и в КПКОНПИ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com