Предстои предварителното изслушване по "Червеи"

3971
Предстои предварителното изслушване по "Червеи"
Снимка: бгнес

За днес (29 септември) е насрочено заседание, за което страните са призовани за предварително изслушване по т. нар. дело „Червеи“. То е срещу бившия вече председател на Софийски градски съд Владимира Янева и служителя в ДАНС тогава Тодор Костадинов, предаде БГНЕС.

Делото ще се гледа от съдия Иван Коев, който вече се произнесе и по искането за отвод, направено от прокуратурата, като го е оставил без уважение. Очаква се делото ще се гледа при закрити врата. Иван Коев е третият съдия, избран по делото със системата за случайно разпределение след два избора и два отвода. Те бяха на съдиите Петя Крънчева и Виолета Магдалинчева.

Делото срещу Янева заради аферата "Червеи" започва на 29 септември

Делото срещу бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, заради така наречената афера "Червеи", започва на 29 се...

На 9 юли Софийската градска прокуратура (СГП) предаде на съд Владимира Янева и Тодор Костадинов. Според обвинителния акт бившият председател на Софийски градски съд Владимира Янева е извършила престъпление по служба, а Тодор Костадинов документно престъпление и компютърно престъпление. Владимира Янева е обвинена за това, че в периода от 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г., като съдия и председател на СГС, два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила специални разузнавателни средства (СРС-та) в нарушение на Закона за СРС. Разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър", без тази система да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления. Разрешенията са за използване на всички способи, предвидени в ЗСРС, без да е възможно прилагането им по отношение на информационна система. Не са били спазени и изискванията за мотивиране на исканията за използване на СРС, нарушени са и максималните срокове за прилагането им. Янева е с най-леката мярка за неотклонение "подписка".

Тодор Костадинов е обвинен в това, че в същия период периода като директор на дирекция "Вътрешна сигурност"-МВР, при условията на продължавано престъпление и в кръга на службата си, на 12.09.2013 г., на 12.11.2013 г., на 28.01.2014 г. и на 25.03.2014 г. е съставил общо 6 официални документи, в които удостоверил неверни обстоятелства, с цел тези документи да бъдат използвани пред Председателя на Софийски градски съд, като доказателство за тези обстоятелства. На 12.09.2013 г. и на 28.01.2014 г. Костадинов е съставил две искания за използване на специално разузнавателно средство, а на 12.11.2013 г. и на 25.03.2014 г. - две искания за продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър" /АИС"ЦПР"/. Тодор Костадинов е обвинен и, че от служебен компютър е използвал компютърни данни, като се включил в домейна на МВР и с паролата на системния администратор влезнал в тези данни в компютърна система - "Интегрирана регионална полицейска система – Шумен". Той направил справка по ЕГН на човек, без разрешение от Началника на отдел "Информационни системи – Дирекция "КИС"-МВР. Това, според прокуратурата е защитено от Закона за защита на личните данни. Тодор Костадинов е с мярка от 2 000 лв. "парична гаранция".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com