Васил Божков е задържан при пристигането си в България - първо отива в болница (ВИДЕО)

12198
Васил Божков е задържан при пристигането си в България - първо отива в болница (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Завърналият се в България бизнесмен Васил Божков, който е обвинен в 19 престъпления, беше задържан от полицията. Първо обаче той ще се отправи към болница, обяви в петък, 25 август, адвокатът му Стоян Баумайер.

Васил Божков пристигна на Летище София днес с полет от Дубай. Той се завръща в България три години и половина след като напусна страната.

Около 17 ч. обвиняемият бизнесмен излезе от ВИП терминала на летището, обграден от полицаи, които го вкараха в патрулката. Божков изглеждаше видимо в добро настроение. Той нямаше как да отговори на журналистическите въпроси, но репортер на Actualno.com специално извика питането си: Какво се договорихте с Борисов, г-н Божков, за да се върнете?

Още: Васил Божков: Кацнах. Имам среща с бухалките (ВИДЕО)

Божков е задържан

"На 25.08.2023 г. обвиняемият В.Б., обявен за международно издирване, се е явил доброволно пред органите на МВР на ГКПП „Летище София“. Спрямо същия по досъдебни производства, водени в Софийска градска прокуратура (СГП), има наложена мярка за процесуална принуда задържане за срок до 72 часа", съобщи прокуратурата.

В тази връзка СГП и Следственият отдел при СГП са предприели всички законови изисквания по предявяването на обвиненията спрямо Божков, като в рамките на разпита му в качеството на обвиняем той има право да даде обяснения. Предстои наблюдаващите прокурори да преценят дали да внесат искане пред Софийския градски съд за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Божков е призован и като свидетел

"С оглед на това, че В.Б. има качеството на свидетел по друго досъдебно производство, водено в СГП, по което са изпращани молби за международна правна помощ, като същите не са били изпълнени, предстои призоваването на лицето за разпит в качеството му на свидетел по наказателното производство", обявиха още от държавното обвинение.

Още: "Да не стане като с Пригожин": Реакции на завръщането на Васил Божков

Какво каза адвокатът на Божков?

"Процедурата се спазваше от властите в Абу Даби и от властите на Летище София. Васил Божков беше задържан за 24 часа. Сега ще бъде откаран в МВР болница за преглед, а след това евентуално ще бъде разпитан от прокуратурата", каза адвокатът, цитиран от "24 часа".

"Той се върна съвсем доброволно и при първа възможност, защото до завчера той нямаше разрешение от властите в Дубай да напуска страната от съображение за неговата сигурност. Върна се, за да изчисти името си пред съда", заяви Баумайер.

Той коментира и евентуална връзка между Божков и убития Алексей Петров: "Алексей Петров и Васил Божков нямат нищо общо. Техните пътища никога не са се пресичали. Не вкарвайте клиента ми във филми, за които той дори не знае, че е имало кастинг".

Адвокатът посъветва да бъдат следени социалните мрежи на бизнесмена през следващите дни, където щяло да има повече информация.

Васил Божков сам предупреди за завръщането си

"Кацнах. Имам среща с бухалките" - това загадъчно съобщение публикува в профила си във Facebook обвиняемият бизнесмен Васил Божков. Той твърди, че вече е в България. Кацнал е малко след 15 ч. на Летище София.

Той е пристигнал с полет на авиокомпанията FlyDubai от Дубай. Бизнесменът е пътувал в самолета с друг свой адвокат, предаде bTV.

Снимка: БГНЕС

По-рано днес бившият собственик на "Национална лотария" и "Еврофутбол", който е с повдигнати близо 20 обвинения от страна на прокуратурата, обяви, че се завръща в България. "Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София около 15:30. #БъдетеЗдрави", написа Божков и качи снимка от самолета.

Още: Васил Божков: Прибирам се в България днес (СНИМКА)

Бизнесменът се намираше в Обединените арабски емирства от началото на 2020 г. Той бе издирван от Интерпол с "червена бюлетина", но преди няколко месеца стана ясно, че името му е изтеглено от базата на Международната организация на криминалната полиция.

Това не е първият случай, в който Божков намеква, че е готов да се върне в България. Досега той твърдеше, че може да го направи, ако получи статут на защитен свидетел срещу Бойко Борисов.

Малко след като Божков съобщи за пристигането си на Летище София, МВР обяви, че ще го арестува веднага при кацането. 

"МВР ще си изпълни задълженията по закон. Ще бъде посрещнат и ще се изпълни това, което като МВР следва да направим. След като пристигне, се очаква да бъде приведен при съответен прокурор, където евентуално ще се повдигат обвинения, ще се налага някаква мярка и т.н.", заяви вътрешният министър Калин Стоянов пред журналисти в петък.

Още: Империята на Васил Божков в България - какво се срина и остана ли нещо?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com