Българското участие на Международния фестивал на стъклото

33415
Българското участие на Международния фестивал на стъклото

Фондация Българско Арт Стъкло mредстави три екипа и три солови участия в програмата Купчина стъкло – предизвикателство! (Glass Heap Challenge) във фестивала в град Стауърбридж, Англия.

Подборът бе направен от общо 14 кандидатури, като в числото влизат и двете участия на членовете на ФБАС.

За съжаление, една част от кандидатстващите проекти бяха технически неизпълними, а други представляваха реализирани по друг повод творби, които не отговаряха на условието да са направени специално за случая. В крайна сметка представените проекти се оказаха седем, тъй като единият отбор изпълни две работи.

Ето състава на участниците:

1. Екип „Морскен” от София:

Елизар Милев – художник стъкло, ръководител на екипа;

Гергана Мутафчиева – керамик;

Габриел Пеев – керамик.

Екип „Морскен” изработи пластика, разглеждаща едновременно проблема за екологията и за движението по пътищата. В творбата са интегрирани счупено предно стъкло от катастрофирал автомобил и силует на крайпътно дърво, направено от стъклени отпадъци, понесло удара от катастрофата.

2. Участник от ФБАС от Русе:

Лъчезар Дочев – художник стъкло, соло участие.

Лъчезар Дочев направи нови обемни форми чрез раздуване на стъклени буркани в пещ, но без традиционното издухване с пипа. Раздуването на стъклото бе постигнато посредством интересна технология – приложение на различни химически вещества, които при определена температура започват да отделят газове и, преодолявайки гравитацията, създават нова форма. Новата форма може да бъде съхранена само чрез непосредствения контрол на автора на процеса на изпълнението – своевременна интервенция в пещта при температура между 710 и 800 градуса.

Да разгадаем "Изкуството на убеждаването"

На 9 юли излиза "Изкуството на убеждаването" – практически ориентирана, четивна, изключително ценна и интересна книга на тема меж...

3. Екип на ФБАС от София:

Юрий Василев – художник стъкло, ръководител на екипа;

Неда Василева – художник – стенопис, дизайн;

Искра Павлова – галерист.

Екипът на Юрий Василев изпълни два проекта. Първият е изработка на съдове, които могат да служат като купи за плодове или за саксии за цветя. Изделията са направени от дебели стъкла от счупена витрина, огънати върху керамични калъпи и декорирани с релефи в пещта.

Откриха стотици рисунки на Караваджо

Стотици рисунки и картини, дело на прочутия художник Караваджо, бяха открити от експерти в колекция в замъка Сфорцеско в Милано. Но кме...

Вторият проект е инсталация от 40 празни бутилки, наречена „Армията на духовете от бутилките”. Бутилките са разтопени в пещ, като върху всяка от тях е застинал отпечатъкът от лицето на духа, който се крие в нея. Предпочетеният амбалаж е от различни видове изконсумиран алкохол, заради двойния смисъл, който се получава при превода на английски – “spirit” означава едновременно дух и спирт. За отпечатъците на лицата са използвани гипсови модели на глави, чиито автор е Юрий Василев.

4. Екип: „Земя от светлина“ от София:

Красимир Райков – скулптор стъкло и метал, лидер на екипа;

Рафаила Райкова – студентка в НХА;

Стокхолмски хотел приема изкуство вместо пари

Ако ви се пътува, но разполагате с ограничени средства, помислете за екскурзия до Швеция. От този месец хотел Кларион в Стокхолм дава в...

Мила Дикалова – студентка в НАТФИЗ.

Работата на този екип представлява пластика от две преплетени стилизирани фигури, направени от хоризонтално и вертикално съединени парчета флоатно стъкло от счупен прозорец. За изграждането на творбата за използвани само студени техники – рязане и лепене.

5. Кремена Иванова, /дизайнер от Варна, соло участие/, направи полилей във формата на голяма електрическа крушка, посредством слепяне на изгорели ел крушки. В центъра е поместена здрава ел крушка, чрез която творбата може да свети.

6. Нели Христова, /керамик от София, соло участие/, изпълни две стъклени глави чрез претопяване на стъклени отпадъци в калъпи.

България е една от общо четирите страни в света, която представи непряко участие в Предизвикателството на купчината стъкло. Другата европейска страна е Чехия, а извън Европа се представят само Тасмания и Британските Вирджински острови.

Откриха неизвестна картина на Рембранд

В Холандия частен колекционер извади на бял свят картина, за която се предполага, че е нарисувана от Ребранд ван Рейн. Картината пред...

На място в Стауърбридж са избрани за участие десет екипа, които в продължение на 4 дни се състезават помежду си за превръщането на купища стъклени отпадъци в произведения на изкуството. Сред участниците са екипи от Испания, Унгария, Холандия, Северна Ирландия, както и няколко екипа на домакините.

Отборите се състезават в музея „Ред Хаус Глас Коун”, който е бивша стъкларска фабрика и разполага с оптимално за целта оборудване.

Събитието се провежда в рамките на Международния Фестивал на Стъклото в Стауърбридж за първи път, но се очаква да се превърне в постоянна част от програмата му, поради широкия интерес и добрите отзиви в английските медии.

Фондация Българско Арт стъкло предвижда организиране на изложба с представените български проекти, за което ще изпрати своевременна информация.

Редактор: Калина Здравкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com