10 идеи за какво да използвате меда, освен за ядене

9345
10 идеи за какво да използвате меда, освен за ядене
Снимка: iStock/Guliver

В почти всеки дом има поне едно бурканче с мед. За съжаление, на пазара вече има и доста продукти, които не са качествени, затова ако имате възможност, купувайте си мед директно от производителите и ако сте сигурни в произхода му.

Хората ползват мед за най-различни цели – сутрин в закуската, вместо захар в кафето или просто за да си подсладят живота с 1-2 лъжички.

Вижте кои са 10-те най-често срещани употреби на меда:

Като овлажняваща маска за лице – нанесете меда директно върху кожата на лицето си. Медът е подходящ за всеки тип кожа и може да се комбинира с други ценни съставки или да се използва самостоятелно.

Срещу махмурлук – медът е богат на фруктоза, която има благоприятен ефект върху ускоряването на процеса на метаболизиране на алкохола.

Като съставка на дресинга за салатата – медът е естествен консервант, а антиоксидантите в него поддържат дресинга за салата добър на вкус. Също така е подходящ за овкусяването на някои видове салати. Медено-горчиченият дресинг е любим на доста хора.

Как да проверим дали медът е истински?

Срещу проблеми с храносмилането – редовната консумация на мед има благоприятен ефект върху симптомите на лошо храносмилане, намалявайки киселинността в стомаха и подобрявайки чревната микрофлора.

При проблеми със съня – медът може да ни помогне да заспим, ако страдаме от безсъние. Мозъкът работи с гликоген, който черният дроб синтезира и за да го произвежда, той има нужда от глюкоза и фруктоза, както и от някои витамини и минерали.

Срещу инфекции – медът може бързо да изчисти инфекциите, да предпази раните от по-нататъшно инфектиране и да ускори заздравяването като стимулира растежа на клетки.

Като ексфолиращ скраб – меда има антибактериални и овлажняващи свойства и е чудесна съставка в пилингите за кожата на лицето и тялото. Сложете малко количество мед в една купичка и добавете зехтин и фино смляно кафе. Разбъркайте хубаво и нанесете върху своята кожа.

При кашлица и болки в гърлото – редовната консумация на мед намалява честотата на кашлицата и допринася за по-бързото ѝ отшумяване и успокояване на болките в гърлото. Медът е богат на витамини от група В, калций, магнезий и аминокиселини и има способността да успокоява възпаленото гърло и да повишава имунната система.

Какви са ползите от меда за нашето здраве?

При ухапване от комари – медът има противовъзпалителни свойства и когато се нанесете върху мястото, което е ухапано от комар, ще намали риска от инфекции, както и сърбежа.

За стимулиране на паметта и концентрацията – медът е една от най-полезните храни за мозъка и също така има благоприятен ефект върху краткосрочната памет и концентрация. Хапвайте мед, особено ако ви предстои изпит или важна среща.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com