10 начина как да горим повече калории без усилия

3302
10 начина как да горим повече калории без усилия
Снимка: StockSnap / Pixabay

Ето няколко лесни начина да горите калории без да се натоварвате.

1. Спете пълноценно през нощта.

Най-лесният начин да горите повече калории всеки ден изисква най-малко енергия. Парадоксално, нали? Сънят помага на тялото да “работи” по-добре, споделя д-р Роджър Адамс, диетолог и специалист по храненето в Хюстън и допълва “Изследвания показват, че хора, които хронично спят по-малко от 6 часа на денонощие, имат по-ниски метаболитни нива, по-големи шансове за развитие на хронични заболявания и по-голяма вероятност за повишаване на теглото.

2. Приемайте повече протеини и по-малко въглехидрати и мазнини.

Тялото ви изразходва повече енергия, за да усвои протеините отколкото въглехидратите и мазнините. Това се нарича термичен ефект на храната. Това означава, че изразходвате допълнителни калории, ако консумирате богати на протеин храни. Намалете приема на храни с добавени мазнини или прости въглехидрати и увеличете тези с повече протеин. Добре е диетата ви да е богата на яйца, киноа, леща, бадеми, млечни продукти. 

3. Движете се повече пеша и по-рядко с автомобил.

Ако живеете далече от центъра или работата, е много по-лесно да се качите на колата и така да се придвижвате. Ако замените шофирането с ходенето пеша, ще горите всеки ден още няколко калории. Хари Хенсън, треньор на знаменитости като Сандра Бълок, Тайра Бенкс, им препоръчва поне веднъж седмично да ходят до хранителния магазин пеша и сами да си носят покупките.

4. Следвайте правилото 6/60.

Д-р Адамс препоръчва на клиентите си лесен начин за горене на калории чрез любимото му правило 6/60. На всеки 60 минути седене седнали, да извършват движение/разходка за 6 минути. Правилото му се базира на изследване, което публикува в Журнала по клинична ендокринология и метаболизъм, където разкрива, че ставане прави или движение за 6 минути на всеки 1 час е достатъчно за компенсиране забавянето на метаболизма, причинено от дългите периоди на седене.

8-те въпроса преди започване на диета

5. Правете по-кратки тренировки.

Може да звучи противоречиво, но проучване в списанието “Психология” показва, че времетраенето на тренировките има огромно влияние върху загубата на теглото. Участници, които спортуват по 30 минути всеки ден за 3 месеца свалят по 3,6 кг, докато тези, които спортуват по 60 минути всеки ден свалят само 2,7 кг. 

6. Почивайте между тренировките.

Когато тренираме всъщност създаваме мускулно напрежение на мускулите, особено след вдигане на тежести. Те имат нужда от възстановяване. Ако тренираме без почивки, не даваме възможност на тялото да се възстанови. Ако тялото ви почива между тренировките, вие давате тласък на метаболизма, което води до изгаряне на повече калории, дори и ако не сте в залата.

7. Играйте в басейна.

Ако се движите в басейна, играете с децата или с топка с приятели, изгаряте повече калории отколкота за същите движения “на сухо” заради хидростатичното налягане.

8. Пийте ледена вода.

Ако предпочитате да пиете вода със стайна температура, но искате да свалите килограми, може би е време да поставяте лед във водата си. Студената вода кара тялото ви да работи по-активно чрез затопляне на течността преди тя да премине през храносмилателната система. Така се горят повече калории.

Махнете от масата си тези 5 храни, когато сте на диета за отслабване

9. Стойте в хладни помещения.

Точно като пиенето на ледени напитки, стоенето в студена стая води до горене на повече калории. Изследване на Американския национален здравен институт показва, че излагането на студени температури ускорява процеса на горене на калории и загуба на тегло. 

10. Изкачвайте стълби.

Асансьорът е удобен, защото може да се возите без да прекъсвате писането на съобщения или четенето на имейли, но изкачването на стълби води до много повече ползи. 

Опитайте се да правите всичко това постоянно и сами ще се убедите, че и без да спазвате диети и натоварвате тялото си с физически упражнения, ще се радвате след време на задоволителни резултати.       

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com