Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 неща, които съпрузите никога не трябва да правят - те разрушават брака

10 юни 2024, 21:55 часа

За това как в никакъв случай не трябва да се държите, ако обичате партньора си и цените семейството, разказва Татяна Демидова, психолог.

Липса на благодарност

Благодарността е в основата на здравата връзка. Има партньори, които не умеят да оценяват оказаното им внимание и подкрепа, не проявяват благодарност за помощта, усилията за създаване на комфортна атмосфера в дома, не оценяват труда и времето на другия. Благодарността е специален ресурс, който стимулира партньора да прави още повече за другия. Липсата на благодарност води до разочарование.

5 знака, че съдбата ви е отредила щастие, но във втория брак

Липса или недостатъчна емоционална подкрепа

Всички ние имаме нужда от някой, който да ни изслушва и разбира. Особено важно е това разбиране да се получи от близък човек. Подкрепата е един от ключовите елементи, които помагат на двойката да преодолее трудностите, да се развие и да изгради щастлива връзка. Ако в една двойка няма подкрепа, тя започва да я търси встрани. Подкрепа липсва и на тези, които не знаят как да я поискат или да я приемат. Случва се близките да подкрепят, но човекът да не го забелязва, да не го вижда.

Липса на комуникация и съвместно прекарване на свободното време

В общуването партньорът винаги предпочита някой друг. Ще прекарам време с теб някой друг път, но сега моите колеги, приятели и роднини са по-важни за мен. Отлагането на съвместното прекарване на свободното време кара партньора да се чувства ненужен и обиден. Това води до постоянни упреци, раздразнителност, конфликти.

Обобщаване - да се натрупа всичко на купчина

Чували ли сте някога фрази, които започват с думите „всичко“ и „винаги“? В такава ситуация е невъзможно да се намерят решения. Винаги единият партньор е виновен. Когато човек казва „ти никога не си ми помагал“ или „ти никога не си ме харесвал“, това е готовност за раздяла.

Да не можете да прощавате

Когато в общуването има постоянно мрънкане, едни и същи претенции един към друг, негативизъм. Партньорите вече не си спомнят кога са се смели заедно. Съвместният живот изисква задоволяване на нуждите на всеки от съпрузите. Ако нуждите не са хронично задоволени, партньорът престава да се нуждае от такава връзка, а неспособността да прощава води връзката до задънена улица.

Подценяване или неоправдана критика

Ти си никой и следователно всички тези чувства, които предизвикваш у мен, не съществуват. Това може да е резултат от обида или от факта, че партньорът не може да понесе, че другият е по-добър, по-успешен от него. Това създава непоносимо напрежение на завист, омраза или раздразнение. Вследствие на това единият партньор има желание постоянно да омаловажава другия партньор в личните си контакти или в присъствието на други хора.

8 тайни правила за щастлив брак

Алчност на партньора

Алчността е склонността на партньора да не споделя ресурсите си, независимо дали става дума за пари, внимание или лични вещи. Тя е проява на егоизъм и нежелание да се задоволяват нуждите на партньора, което се отразява негативно на комуникацията и доверието. Алчният партньор натрапчиво изисква да се отчита за всяка похарчена стотинкаа, отлага закупуването на необходими вещи. По този начин поставя другия партньор в зависимо и унизително положение.

Отдалечаване, прехвърляне на отговорността

Партньорът не иска да чуе за действителните проблеми, постоянно „маха с ръка“, преструва се, че това не го засяга. Той не слуша и не чува. Или отлага вземането на решения за по-късно, като измъчва партньора с несигурност.

Отказ от секс

Наказването със секс е, когато партньорът не желае да даде на другия това, което трябва да бъде сексът - физическо удоволствие, емоционална откритост и здравословно сливане. Партньорът постоянно отказва секс по някаква вина на партньора. Продължителната липса на секс води до отчуждаване и загуба на смисъл от поддържането на връзката.

Постоянни условия за любов

Ще те обичам повече, ако, печелиш повече, отслабнеш, спреш да общуваш с определени хора и т.н. Когато има условия, там няма любов. Ако един човек е обичан, той е нужен на всеки. Ако не е, има постоянни пазарлъци и условия. Такава двойка няма да издържи дълго.

Ключът към добрата връзка в една двойка е емоционалната стабилност на партньорите. Животът с емоционално нестабилен партньор е като вулкан. Рядко някой ще е готов да издържи на такова „влакче в увеселителен парк“, в което радостта се заменя с отчаяние, а надеждата за щастливо бъдеще - с усещане за пълна безнадеждност. Нестабилните отношения са съпроводени с манипулации, конфликти, импулсивни решения.

Психически здравият партньор започва да вярва, че „полудява“. И тогава има две възможности: или се превръща в невротик, или напуска връзката. Здравите взаимоотношения трябва съзнателно да се „отглеждат“ и постоянно да се работи върху тях, тогава те наистина ще станат надеждни, балансирани и щастливи.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес