10 причини защо се напукват устните

28019
10 причини защо се напукват устните
Снимка: iStock

В началото на пролетта много хора изпитват дискомфорт от лющещите се и напукани устни. На пръв поглед този проблем може да изглежда несериозен и безвреден за здравето, но пукнатините в тънкия епидермис на устните бързо се превръщат в „отворени врати“ за инфекции. Последните проникват в тялото, причиняват възпаление и физически дискомфорт. Заедно с това страда естетиката на лицето.

10 причини защо се напукват устните

Кои са основните причини за напукване на устните и какви ефективни начини за решаване на този проблем съществуват. Нека узнаем сега:

Дерматолозите отбелязват, че епидермисът на устните е най-тънката и чувствителна част от кожата на човешкото тяло. Тъканите, облицоващи тази област на лицето, практически нямат мастни жлези, което лишава кожата от естествената й липидна мембрана. Последната трябва да предпазва епидермиса от външни влияния и надеждно да задържа влагата вътре в тъканите. Тези физиологични особености на кожата на устните я правят възможно най-податлива на изсушаване и напукване.

Най-честите причини за напукани устни са:

·        Често облизване на устните

Навикът за често облизване на устните води до отстраняване на най-тънката липидна мембрана от повърхността на епидермиса. Такава, вече не се справя добре със защитната функция в тази област. Лишена от защита, кожата бързо губи течност поради процеси на изпаряване, което причинява сухота, лющене и напукване. Освен това човешката слюнка съдържа цял комплекс от активни храносмилателни ензими. Тези ензими са необходими за първичната обработка на храната, преди по-нататъшно храносмилане. Постоянното излагане на тези ензими на деликатния епидермис може да причини дразнене, възпаление и напукване.

·        Директен контакт с агресивни химикали

Солените храни, особено тези, които съдържат много сол отвън (чипс, бисквити и др.) силно изсушават кожата на устните. Това се дължи на факта, че солта на повърхността привлича влагата, лишавайки епидермалните клетки от нея. Друг хранителен фактор са пикантните храни. Те могат да причинят дразнене на кожата и възпаление в тъканите. Агресивните компоненти могат също да съдържат пасти за зъби и нискокачествена козметика.

·        Механично увреждане на кожата

Навикът за прехапване на устни, носене на неправилно поставени брекети, както и увреждане на кожата с вилица, капачка на писалка и други предмети причиняват директно нараняване на тънките епидермални тъкани. Състоянието може да се влоши от добавянето на инфекциозен процес. Излагане на пряка слънчева светлина и ниски температури. Липсата на пълноценна липидна бариера, лишава кожата на устните от защита от вредното въздействие на директните ултравиолетови лъчи. Ето защо продължителното излагане на слънце без балсам за устни със SPF фактор предизвиква силно изсушаване, лющене и напукване на тъканите. Дерматолозите наричат ​​това състояние "слънчева кератоза". Често се среща при хора, които работят на открито, като земеделски производители, строителни работници, спасители и плажуващи.

·        Други естествени фактори, които могат да причинят напукани устни

Такива включват излагане на силна слана и прекомерно сух въздух.

·        Действието на някои лекарства

За да провокирате силна сухота и напукване на устните, може да приемате редица лекарства. Най-често такива последици са причинени от назначаването на антибиотици, които влияят негативно на микрофлората на устната кухина, както и лекарства за лечение на акне и понижаване на кръвното налягане.

·        Дехидратация на тялото

Отново сухи и люпещи се устни? Направете си ТОВА

Все по-често дамите залагат на натуралната козметика и изпробват редица методи, чрез които могат да се погрижат за красотата си –...

Много хора не пият достатъчно чиста вода през деня. Общата дехидратация на тялото води до липса на влага във всички тъкани, включително и в епидермиса. Освен това дехидратацията засилва действието на различни токсини и провокира преждевременно стареене на кожата. Пиенето на алкохол и силно кафе може да влоши състоянието на дефицит на влага в тялото.

·        Неправилно хранене

Липсата на хранителни вещества и витамини в ежедневната диета нарушава метаболитните процеси в клетките на епидермиса. Например, ниските нива на желязо, цинк и витамини от група В могат да доведат до напукани ъгли на устата и прекомерна сухота на устните. Особено опасно е намаляването на консумацията на витамини В6, В9, В12, които се съдържат в големи количества в червеното месо, пресните зеленчуци и плодове, бобовите и зърнените култури. Последните проучвания показват също, че излишъкът от определени витамини може да доведе до суха кожа. Например, такъв ефект е доказан при прекомерен прием на витамин А (> 10 000 единици на ден).

·        Алергична реакция или дразнещ контактен дерматит

Алергичната реакция може да причини не само напукване и лющене, но и дифузно зачервяване и подуване около устните. Освен това силният сърбеж в областта на устата може да показва алергия. Най-често отделни компоненти на козметиката, по-специално червило и балсам за устни, стават причина за алергии. В допълнение, канелената киселина и други производни на канела са често срещани алергени, открити в някои пасти за зъби. Що се отнася до контактния дерматит, постоянният контакт на устните с металните елементи на брекети, ретейнери и някои компоненти на зъбните импланти може да доведе до неговото развитие.

Как можем да се погрижим за напуканите устни

Напуканите устни дразнят, нараняват и бодат, така че е най-добре да предотвратите напуканите устни и да се грижите правилно за тях. Ког...

·        Дишане през устата

Обикновено човек трябва да диша през носа. Запушването на носа води до факта, че устата става единственият начин за навлизане на кислород в тялото. Това води до изсушаване на лигавиците на устата и устните. Резултатът е напукване, сухота и силен дискомфорт. Същият ефект предизвиква и тютюнопушенето, при което човек постоянно вдишва и издишва дим през устата.

·        Някои заболявания на тялото

Има редица заболявания, сред характерните симптоми, на които са пукнатини по устните. Тези патологични състояния включват заболяване на щитовидната жлеза, свръхрастеж на кандида, болест на Кавазаки, импетиго или херпесна инфекция.

Ако подозирате някоя от тези патологии, важно е незабавно да се консултирате с лекар. Правилната грижа и промените в начина на живот помагат за ускоряване процеса на заздравяване. Стабилизират пукнатините в епидермиса на устните и избягват сухота в бъдеще.

Най-честите причини за напукани устни и как да ги предотвратим

Гладките и стегнати устни са атрибут на женската красота. За съжаление, понякога те имат проблеми като сухота, дъвчене, херпес или конт...

Оказва се, че са много външни и вътрешни фактори, които могат да причинят напукване на устните. Повечето от тях не представляват сериозна заплаха за човешкото здраве. Съществуват, обаче и редица патологични състояния, при които появата на пилинг и пукнатини по устните се счита за характерен симптом на заболяването.

Съвет:

Вземайте под внимание промените в организма си, особено, ако зачестят или траят твърде дълъг период от време.

В заключение:

Общите принципи за предотвратяване на сухота, лющене и напукване на устните се свеждат до някои прости правила. Такива са: балансирана диета, богата на пресни плодове, зеленчуци, морски дарове и натурални масла; отказ от твърде солени, пикантни и кисели храни, както и бързо хранене; да се отървете от лошите навици - пушене, пиене на алкохол, постоянно облизване и хапането на устни; пълна почивка; защита на деликатния епидермис от агресивното въздействие на факторите на околната среда (слънце, замръзване, промени във влажността и температурата). Висококачествената пълноценна грижа за тънката и чувствителна кожа на устните е ключът към здравето и красотата на епидермиса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com