3 случайни открития, които промениха човешката история

2819
3 случайни открития, които промениха човешката история
Снимка: Getty Images/Guliver

Обикновено най-успешните събития – били те открития, победи, пробиви в икономиката – са резултат от упорита работа. Човек прави план, действа според него, не пести време и енергия и постига впечатляващ резултат. Ето как се развиват събитията в идеалния свят, пише money.bg.

Но е невъзможно да се предвиди всичко!

В света се случват много неочаквани събития, които могат да повлияят на творческия процес и на крайния резултат. Често подобни инциденти само пречат. Но днес ви разказваме за три интересни събития, които се случват неочаквано. И повлияват на човечеството сериозно – и то в положителен смисъл.

Железобетонът. От портокалови дръвчета до ерата на небостъргачите

През 1867 г. градинарят Джоузеф Моние представя своето изобретение на изложението в Париж – градинска вана от бетон с вградена желязна мрежа.

44-годишният градинар е работил в градината Тюйлери в Париж. Там той отглеждал портокалови дървета. Конвенционалните циментови контейнери се напуквали поради променящото се време. Дървесината и глината също бързо се влошавали.

Градинарят експериментира и в крайна сметка намира идеалния вариант – рамка от желязна мрежа, покрита с циментов разтвор. След това добави железни пръти.

Изобретението изумява изложителите и кариерата на Моние тръгва стремително нагоре. От градинар той става инженер и регистрира няколко патента, включително стоманобетонна технология за мостове и фасади. Тогава германците купуват патентите за добри пари и това бележи началото на ерата на стоманобетона.

Как грешен некролог накара Нобел да създаде знаменитите си награди

Известният шведски инженер Алфред Нобел току-що навършва 55 години, когато с изненада открива във вестника …. собствения си некролог.

Любопитните истории на случайни открития, променили света

Ходът на човешката еволюция е белязан от дълга поредица случайни открития и изобретения. Всъщност експертите изчисляват, че между 30 и ...

Оказа се грешка на репортер. В навечерието на тази случка братът на Алфред, Лудвиг наистина умира в Кан. Френските вестници публикуват некролог за смъртта му, а шведската преса го вижда и препечатва.

“Търговецът на смъртта е мъртъв” е било заглавието. Защо така? Защото Нобел е изобретил динамит. Всъщност Алфред Нобел има 355 патента, но именно динамитът донесе голямата му популярност и фантастични печалби.

Между другото, заглавието на некролога на брат му също е било съвсем подходящо. Лудвиг Нобел е бил бизнесмен – той е произвеждал и продавал, наред с други неща, артилерийски снаряди.

Алфред Нобел открива, че има ужасна репутация!

Той е силно впечатлен от това какво се говори за него в некролога. Нобел не искал да бъде наричан “търговец на смъртта” до края на времето.

Лабораторията на Никола Тесла се превръща в музей

Варденклиф, единствената останала лаборатория на Никола Тесла, разположена в Лонг Айлънд (САЩ), е на крачка по-близо до превръщането й ...

Разтърсен, Нобел пренаписва завещанието си. След смъртта му цялото му имущество се контролира от Нобелова фондация, която ежегодно присъжда награди за най-големите постижения в различни области на науката. Многобройни роднини на Нобел се опитаха да оспорят това решение, но така и не получиха и стотинка.

Как немарливостта помогнала за изобретяването на пеницилина

Биологът Александър Флеминг е бил класически учен. Той е така погълнат от изследванията си, че не се интересува и не обръща внимание на обикновените ежедневни неща. И около него винаги е царяла творческа бъркотия.

38-годишният шотландски учен някак остава до късно в лабораторията. Забравил е да измие контейнерите след работа. И мухъл се е настанил в един от съдовете. Това съсипа един от експериментите му с бактерии, но предизвика друго велико откритие.

На следващата сутрин ученият бил много изненадан. На тези места, където мухълът е нараснал, колониите на стафилококи са загинали.

По-късно, след като изучил плесента, той организира редица експерименти. И след 6 години той успя да изолира пеницилин. За това откритие Флеминг получи Нобелова награда (която, както писахме по-горе, също е плод на случайността). И с помощта на пеницилин хората са се научили да се борят с гангрена, туберкулоза и редица други бактериални инфекции. А именно тези болести са отнели повече човешки животи от войните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Изплашете веднага: 7 най-ефективни начина за защита срещу кърлежи

25 нови (и не толкова) факта за женските гърди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com