5 съвета как да почистим сребро с домашни средства

107754
5 съвета как да почистим сребро с домашни средства
Снимка: Pixabay

Сребърните прибори, накити и сувенири са красиви, изискани и не заслужават да ги пренебрегваме. С годините, обаче по тях се натрупват различни мръсотии, а среброто потъмнява. Как да почистим сребро с домашни средства и без да навредим на метала, нека узнаем сега:

Разредете няколко супени лъжици сода в 500 мл вода, поставете този разтвор на огън и когато водата заври, потопете сребро. След 15 минути среброто ще блести като ново. Достатъчно е само да накиснете продуктите в разтвор от сода за няколко минути. След това да избършете с мека вълнена кърпа.

За да почистите декорацията от наслояване, поставете алуминиево фолио и сребърен предмет на дъното на тигана. Кипнете водата и към нея добавете сода на прах на 1 литър вода 50 гр. сода. Изчакайте сместа да закъкри и натрийте декорацията с тази смес. Содата и алуминият ще реагират със сребърен сулфид и след няколко минути чернотата ще изчезне. Гривни, огърлици или обеците ще искрят като чисто нови.

Среброто може лесно да се почиства и избелва от черното у дома. Това става с достъпни почистващи препарати. За целта изберете метод, с който да почиствате среброто, което харесвате и продължете.

Метод 1: Почистване с гланц

Как да почистите сребро с познатия гланц за устни

Конвенционален гланц е едно от най-добрите средства за почистване на благородния метал. В състава си съдържа титанов диоксид и много мазнини. Диоксидът почиства добре от примесите, а мазнините помагат да лъсне до блясък.

6 неща, които ми се искаше да знаех, когато бях млад

Дейв Керпън е изпълнителен директор на софтуерната компания Likeable Local. На 40 години е. И смята, че това е най-подходящата възраст ...

Намажете бижутата с гланцът и го разтривайте, докато започне да скърца.

Единственият недостатък е, че почистването е ефективно, само на гладки повърхности.

Метод 2: Почистване на сребро с паста за зъби

Почистване на сребро у дома е повече от лесно!

Пастата за зъби съдържа абразивни полиращи микрочастици - тебешир, пясък или други. Те отлично премахват плака от сребърните бижута, без да се налага да ги надрасквате. Нанесете пастата, върху навлажнена четка. Препоръчително е тя да има меки власинки. Те нежно почистват повърхността и проникват по-дълбоко в украсените тъкани синджири, пръстени или обеци. Накрая изплакнете накитите с топла вода и разтрийте с мека кърпа от микрофибър.

Направете тези 9 неща преди 9 сутринта и ще имате прекрасен ден

Някои хора мразят сутрините, други ги обожават. Независимо от кой тип сте, можете да направите сутрешните си часове по-приятни и по-про...

Ако чернотата по синджирената верижка от сребро или други бижута все още остава, опитайте по радикалния начин. Смесете амоняк с паста за зъби. Разтрийте продукта с това съединение, след което изплакнете с вода.

Метод 3: Почистване с жълтък от яйце

Този метод съществува от древни времена, когато сребърните изделия били ценени повече от златото. За целта, потопете памучен тампон в жълтък и разтрийте повърхността на декорацията. След това го оставете да изсъхне и изплакнете с вода. По този начин, вашата висулка или брошка не само ще бъде почистена добре, но и няма да се замърси дълго време. Яйчният жълтък защитава от оксиди, които причиняват покафеняване.

Метод 4: Почистване със сода и алуминиево фолио

Как да почистите сребърна верижка

След години дълбоко ще съжалявате за тези 6 неща

'В последните години от живота си дядо ми ставаше всяка сутрин в 7 часа, откъсваше цвете по време на сутрешната си разходка и го занася...

Това е най-бързата рецепта за почистване на сребро и една от най-ефективните. За да почистите декорацията от наслояване, поставете алуминиево фолио и сребърен предмет на дъното на тигана. Кипнете водата и към нея добавете сода на 1 литър вода 50 гр. сода. Изчакайте сместа да кипне и изтрийте декорацията. Содата и алуминият ще реагират със сребърен сулфид и след няколко минути чернотата ще изчезне. Верижката или обеците ще искрят като чисто нови. Изплакнете на течаща вода и подсушете.

Не почиствайте сребърните бижута с камъни на сухо със сода. Абразивите въздействат агресивно, върху порестата структура на естествените вложки - перли, тюркоаз, корали и др. Камъните с времето потъмняват и губят блясък.

Вземете в равни части амоняк и водороден прекис. Смесете и сложете декорацията, бижуто в получения разтвор. Съдът трябва да е изцяло затворен, защото изпаренията на разтвора на амоняка са разяждащи и със силна миризма. Задръжте декорацията за 15-20 минути в разтвора, след това изплакнете с вода и подсушете.

Не накисвайте пръстените и обеците, ако камъните са залепени и не са фиксирани. Във вода лепилото се накисва и камъните изпадат.

Метод 5: Почистване на сребро с разтвор на амоняк

Какво НЕ трябва да казвате на турчин, за да не ядете бой

Чecтo, рaзгoвaряйки c чуждeнци, кaзвaмe някoи нeщa, кaтo нaпълнo нe миcлим, чe тe мoгaт дa oбидят някoгo или дoри дa прeдизвикaт aгрecи...

Амонякът е най-лесният начин за 100% чисто сребро с камъни. На замъглените камъни връща девствения блясък, за секунди, разтваря черни пластове по повърхността. Всичко, което е необходимо, е да изсипете амоняк в затворен буркан. Поставете там пръстените, веригата, обеците и разклатете енергично. Веднага след като декорацията се почисти, изплакнете с вода и избършете на сухо.

Резултатът е на лицето: обеци, пречистени в разтвор на амоняк, изглеждат като нови. Замърсяването го няма, а камъните ще блестят отново.

От всички споменати методи за почистване на сребърни бижута, най-добрите са тези с разтвори на амоняк и комбинация от сода с алуминиево фолио. Амонякът бързо разтваря, дори стабилните пластове по труднодостъпни места. Той придава блясък на скъпоценни елементи, без да ги повреди. Разтворът от сода по никакъв начин не е с по-ниско качеството на почистване. Единственото нещо, което трябва да съобразите е да не почиствате продуктите с вложки по този начин, за да не излязат по време на накисване.

Ако трябва да четкате пръстен или обеци набързо, вземете паста за зъби или гланц.

Пероксидът почиства метала добре, но и реагира бурно с други примеси. Така може да образува покритие, от което да е трудно да се отървете. Ако не знаете състава, не препоръчваме да почиствате сребърни предмети по този начин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои обичаи задължително се спазват на Лазаровден за късмет?

Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com