6 натурални начина да се отървем от зъбната плака

7269
6 натурални начина да се отървем от зъбната плака
Снимка: iStock/Guliver

Бактериите, които живеят в плаката, се размножават и отделят киселини, които разрушават емайла. Така се образува кариес - кухини в зъбите, които първоначално включват емайла, а след това дентина и пулпата на зъба.

Особено опасен е зъбният камък, който се отстранява трудно и може да причини гингивит или пародонтит. Нелекуваното възпаление от своя страна води до разхлабване на зъбите и дори до загубата им. Стоматолозите също така посочват ясна връзка между заболяването на устната кухина и диабета и исхемичната болест на сърцето. Ето някои домашни средства за предотвратяване на натрупването на зъбен камък:

1. Редовно и правилно миене на зъбите

Това е най-важният начин за премахване на плаката. Ако си мием зъбите поне два пъти на ден, няма да позволим на плаката да се превърне в зъбен камък. Бъдете особено внимателни с ръбовете на зъбите – по-голямата част от зъбния камък се образува между зъбите и по линията на венците, защото не можем да достигнем до тези места с четката за зъби. За да сте сигурни, трябва да се използва конец.

Топ 10: как да избелите зъбите у дома

Снежнобялата холивудска усмивка е мечтата на всяко момиче. Има много продукти на пазара в наши дни, които ви позволяват да избелите зъб...

2. Сода за хляб

От векове содата е била използвана за хигиенни цели като мек абразив. Премахва светлото обезцветяване и подобрява външния вид на зъбите. Може да се използва като естествена паста, когато искаме да почистим добре зъбите от бактериална плака. Трябва обаче да внимавате – прекаленото триене може да увреди емайла.

3. Алое

Това невероятно растение се използва в дерматологията, облекчаване на стомашни заболявания ... и дори в денталната хигиена. Сокът от алое има антибактериални свойства, благодарение на които ефективно премахва плаката. За да увеличите ефекта, комбинирайте 1 чаена лъжичка гел от алое вера с 4 чаени лъжички глицерин, 5 чаени лъжички сода бикарбонат, 10 капки лимоново масло и малко вода. Разбъркайте добре съставките, за да създадете гъста паста - сега можете да си миете зъбите с нея. За най-добри резултати повтаряйте лечението редовно.

4. Портокалова кора

4-те най-лоши неща за зъбите

Вероятно вече сте наясно, че диетата ви засяга оралното здраве точно толкова, колкото и останалата част от тялото ви. Но знаете ли, че ...

Това е лесен начин за премахване на деликатно обезцветяване и плака. Достатъчно е да избършете повърхността на зъбите с портокалова кора.

5. Сусам

При редовно дъвчене на сусамови семена, обезателно ще забележите ефектите – озарени зъби, лишени от пресни налепи. Сусамът е богат на калций, така че го добавяйте и към ястията си. По този начин ще подпомогне минерализацията на костите и зъбите отвътре.

6. Изплакване с кокосово масло

Традиционната процедура за изплакване на устата с кокосово масло може да помогне в борбата с плаката. При изплакване на устата, то събира бактерии от повърхността на зъбите, след което ги изплювате заедно с него. Достатъчно е да правите това по една минута на ден, като правилното количество е една чаена лъжичка олио.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com