7 начина да кажете на шефа си, че напускате работа

18691
7 начина да кажете на шефа си, че напускате работа
Снимка: Unsplash

Много хора решават да започнат собствен бизнес или да потърсят алтернатива на сегашното си работно място. Ако вие сте сред тях, но имате трудности да говорите с началството, то не се тревожете - в тази статия ще споделим седем начина да кажете на шефа си, че напускате работа: 

1. Бъдете честни.

Просто бъдете честни с шефа си. Винаги поемайте пълна отговорност за това, което казвате. Използвайте изявлението „аз“, за да изразите чувствата си. Срещата с шефа ви, за да ги уведомите, че напускате работата си, не е подходящ момент за жалби. Това трябва да се случи, докато все още работите. Ако напускате поради злоупотреба, обърнете се по друг начин, за да изразите притесненията си - с отдела по човешки ресурси, например. Не повдигайте подобни теми, когато информирате шефа си, че напускате. Независимо от причината да напускате, трябва да изглеждате ясни, мили, спокойни и директни - това ще ви помогне да знаете как да кажете на шефа си, че нещата са приключили.

2. Бъдете учтиви.

Това е моментът, в който трябва да се държите най -добре. Покажете на шефа си добро отношение, дори и да не са го заслужили. Споделете с тях това, което сте научили и им кажете, че оценявате времето си в компанията, ако имате да кажете нещо положително. Не забравяйте, че това не е време за борба. Поддържайте срещата възможно най-положителна.

3. Подгответе се за разговора.

6 знака, че е време да напуснете работата си

Рано или късно всеки има момент, в който започва да мисли за смяна на работата. Не е толкова лесно да се вземе решение за тази стъпка, ...

Отличен начин да се подготвите за разговора е да напишете писмо до шефа си. Писането на писмо ще ви помогне да организирате мислите си на хартия. Вашият шеф така или иначе ще иска писмо с мотивите ви за напускане. Преди да напишете писмото, помислете какво ще иска да знае прекият ви ръководител. Той вероятно ще иска да знае защо се отказвате и кога сте решили, че ще бъде последният ви ден. Те също биха се радвали да научат във вашето интервю за излизане какво би могло да помогне на следващия човек да блесне на позицията. Вашата компания може да има политика за това колко дни предизвестие трябва да дадат служителите, така че може да се наложи да преговаряте, ако се надявате да напуснете по -рано.

4. Направете пробен разговор.

Практикувайте разговора с приятел или член на семейството. Говорете с човека, сякаш той е вашият шеф, за да се упражните. Поискайте конструктивна обратна връзка, за да разберете как звучите. След това задайте час и дата за среща с шефа си. Не им казвайте защо искате да се срещнете, просто трябва да поговорите. Нормално е те да бъдат изненадани, но има добра вероятност да са разбиращи. 

5. Бъдете спокойни и с правилна нагласа

В деня на срещата се погрижете за своето спокойствие. Отделете малко време за медитация и дишайте, преди да пристигнете на работа. Уверете се, че сте влезли няколко минути предварително, за да не бързате. Вярвайте, че ще знаете какво трябва да кажете, стига да сте се подготвили добре. Каквото и да правите, гледайте да не реагирате отрицателно. Кажете каквото трябва да кажете, но спокойно и рационално. Ако трябва да уговорите по-ранна дата на напускане, изнесете добър аргумент за това.

Подходяща професия според зодията

Зодията определя характера ни и го голяма степен предначертава пътя и живота ни. Прекарваме около една трета от него на работното място...

6. Знайте правата си.

Уверете се, че знаете правата си, преди да насрочите среща с шефа си. Надяваме се, че ще имате шеф, който ще ви уведоми, че ще ви липсва и все пак ще ви пожелае успех в новото приключение. Но ако напускате работа, която мразите, това може да не се случи точно така и да се опитат да ви прецакат с нещо. 

7. Завършете разговора с положителна нотка.

Уверете се, че се разделяте с добри чувства. Останете положителни и бъдете рационални, за да можете да отговорите на шефа си по възможно най-добрия начин. След като задействате заминаването си, никога не знаете какво може да се случи. Може да ви кажат да напуснете незабавно. Уверете се, че с вас се отнасят справедливо. Завършете времето си по най-добрия начин, така че никой няма да има причина да се оплаква. Не казвайте нищо, което може да попречи на шефа ви да ви даде добра препоръка, ако можете да я получите и оставете добри отношения с колегите. 

Източник: yourtango.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com