Дългото спане може да е опасно за здравето

15072
Дългото спане може да е опасно за здравето
Снимка: iStock

Спането повече от осем часа може да бъде вредно за вашето здраве. Колкото по-дълго спим, толкова повече рискуваме да се сдобием с различни сърдечносъдови заболявания.

Сънят е времето, когато тялото ни се регенерира и набира сила. Дължината му оказва пряко влияние върху нашето благосъстояние и концентрация. Не може да бъде твърде кратко, защото мозъкът няма да има време да се отпусне. Изследванията също така показват, че твърде много сън също не е полезен.

Учени доказаха, че бабина рецепта с мляко за добър сън работи!

Много често преди лягане мислим много, в резултат на което не можем да спим дълго време. Но ако сте опитали да изпиете чаша топло мляко...

Добрият нощен сън регенерира тялото и ума, като помага за сортирането на информацията, събрана през деня. Мозъкът "изтрива" някои от тях, а тези данни, за които смята, че си струва да се запомнят, се записват в дългосрочната памет. Дълго време учените спорят колко дълго трябва да спим, за да поддържаме здравето и здравия си дух. Например много проучвания показват, че твърде кратката нощна почивка от шест часа или по-малко значително увеличава риска от развитие на рак.

Учени от Университета на Западно Онтарио наскоро са провели много обширно изследване на съня. Те попитали 40 000 души за навиците им за сън и след това изследвали вербалните им умения, разсъжденията и краткосрочната им памет. Открили, че продължителността на съня не влияе на паметта, но речта и когнитивните способности са тясно свързани с количеството сън.

Оказва се, че твърде многото сън също е вреден за мозъка. Резултатите от тези, които са спали повече от осем часа, са били подобни на тези, които са спали по-малко от седем.

Анализите разкриват, че лошото качество на съня (и следователно почивка, която не носи възстановяване) увеличава риска от коронарна болест на сърцето с 44 процента. Установено е също, че спането по-дълго от 10 часа в сравнение със 7-часовия сън увеличава риска от смърт с 30% и че нощната почивка, по-дълга от 11 часа, увеличава общия риск от смърт с 66%. Ограничението на този анализ е, че участниците подписаха декларации, че могат несъзнателно да предадат неистини за продължителността на съня. Този тип анализ показва не причинно-следствена връзка, а известна зависимост.

Практики за заспиване за по-малко от една минута

Ето кои са четирите практики, благодарение на които ще заспите буквално на минутата: Метод „4-7-8” Тази техника е много п...

По време на сън мозъкът е заобиколен от цереброспинална течност и ненужните протеини на Алцхаймер се отстраняват. Но с твърде много сън можете да изпитате това, което учените наричат ??„инерция на съня“. Когато се събудим след дълъг сън, ние се възстановяваме от деменция за по-дълго време и когнитивните ни способности са силно нарушени.

Още повече, че изследванията на британски учени от Оксфордския университет върху група от близо хиляда души показват, че сън от повече от девет часа предизвиква повече кошмари у спящия, свързани с неприятните събития от ежедневието. Това е така, защото колкото по-дълго спим, толкова повече изпитваме фазата на бързото движение на очите (REM) на съня, в която най-често сънуваме.

За пореден път се оказва, че златната среда е най-важна, а това, което е в големи количества, е нездравословно. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно