Ето защо не трябва да слагате гореща храна в хладилника

4457
Ето защо не трябва да слагате гореща храна в хладилника
Снимка: iStock

Харесвахте горещата си купа с яхния и сега отивате към хладилника, за да охладите останалото? Спрете се! Може да изчакате да се охлади на стайна температура, преди да го сложите в хладилника. В стремежа си да свършим цялата кухненска работа за миг, често се оказва, че държим храни, които са все още горещи, в хладилника. Знаете ли, че това всъщност може да бъде опасно за вас и вашето семейство?

Целта на замразяването е по същество да предотврати загубата на хранително съдържание на храната и да я запази свежа и незамърсена за по-дълъг период от време. Независимо дали става въпрос за замразяване, претопляне или охлаждане, най-добре е да бъдете внимателни. Ако незабавно поставите гореща храна или горещи течности в хладилника, може да загубите хранителните им стойности и може просто да накарате вашия хладилник да работи допълнително. Не е добре да поставите леко гореща храна в хладилника. Трябва поне да изчакате да се охлади до стайна температура, преди да го охладите.

Ето защо трябва веднага да махнете магнитите от хладилника

Комфортна храна

Трябва поне да изчакате храната да достигне стайна температура, преди да я охладите. Топлата храна трябва да се намали до стайна температура, тъй като ако се постави в хладилника (гореща), бактерията салмонела може много лесно да развали храната в хладилника. Освен това, като поставите гореща храна в хладилник, рискувате други нетрайни храни (яйца, зеленчуци и месо) – шансовете те да бъдат замърсени се увеличават. Въпреки това не трябва да чакате повече от определено време. Горещата храна не трябва да се държи повече от два часа, тъй като бактериите започват да се размножават след това. Охладете в хладилник в рамките на два часа, ако искате да изчакате. Винаги е добре да съхранявате всички нетрайни храни, мляко, зеленчуци, месо и готвена храна, за да избегнете разваляне. Поддържайте съдържанието на влага в храната, като ги опаковате в херметически затворени контейнери или фолио. Това също предотвратява смесването на миризмите на различни храни, като същевременно запазва бактериите. Замразената храна може да се съхранява до почти 2-3 месеца, но проверете цвета, миризмата и вкуса на храната, за да видите дали е годна за консумация.

Друго общоприето вярване, което често се свързва с поставянето на гореща храна в хладилника, е, че това би навредило на вашия уред или би повлияло на температурата на храните около него. Е, при по-новите уреди не е нужно да се притеснявате много, термостатът на хладилника ще се погрижи да не навреди на вашия уред, като регулира температурата и влагата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои храни се поднасят с картофи? Всяка домакиня трябва да знае това!

Как се пише: ранглиста или ранклиста?

7 упражнения, които ще направят всяка жена богиня в леглото

Защо в Япония не пият вода по време на хранене?

6 модни навика, които ви карат да изглеждате като момиче от бедно семейство

Защо китайските мъже обичат да показват корема си на публични места?

Каква е разликата между резене и копър?

Подходящи ли са за диета доматите?

Ето как приготвят пържените картофки в ресторантите и те винаги са перфектни

Храните, с които най-добре се комбинира сиренето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com