Ген връща вкуса на доматите

4970
Ген връща вкуса на доматите

Откриването на ген може да върне вкуса на индустриално произвежданите домати, които се предпочитат от производителите при селекцията на сортове, защото генетична мутация ги кара да узряват еднакво, но за сметка на вкуса, според научни трудове, публикувани в САЩ, предаде БГНЕС.

От дълго време производителите на домати селектират генетично променени сортове, които дават зеленчуци със светлозелен цвят, преди да узреят и почервенеят еднакво, за да бъдат обрани едновременно. Този избор на кръстосване неутрализира протеин, който придава вкус на доматите, обясняват учените, чието изследване е публикувано от американското списание "Сайънс".

"Сега вече знаем, че някои от много важните за хората качества на доматите съществуват в други, неиндустриални сортове, което дава възможност на производителите възможност да направят зеленчуците по-желани както заради цвета, така и заради вкуса им, уверява Ан Пауъл, биохимичка от Калифорнийския университет, един от авторите на научния труд. Откриването на гена, който отговаря за вкуса в дивите и традиционните сортове домати, дава възможност за намиране на характеристиките, които бяха изгубени без да знаем", казва г-жа Пауъл, която е проучила с колегите си в течение на две лета в Испания гените, които играят роля за развитието на доматите и тяхното узряване.

В партньорство с учени от Корнелския университет, щата Ню Йорк, и от Испания, работещи по определянето на някои от областите на генома на доматите, авторите на изследването открили два протеина (GLK1 и GLK2), които контролират развитието на хлоропластите. Става дума за структури в клетките на растението, които позволяват фотосинтезата – процес, преобразуващ енергията на слънчевата светлина в захари и други съставки, които влияят на вкуса и цвета на доматите.

Този пробив може да има важни последици за американската доматена индустрия с годишно производство от над 15 милиона тона и пазар, оценяван на два милиарда долара годишно, според проучването.

Редактор: Ая Косарова

Доматите са убийци на ракови клетки

Доматите съдържат определени хранителни вещества, които могат да забавят прогресията на рак и дори убиват раковите клетки, показват п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Какво е истинското име на Марк Твен
Какво е истинското име на Марк Твен

Марк Твен е едно от най-разпознаваемите и обичани имена в света на литературата. Със своите класически произведения като "Приключенията на Том...