Хората над 65 г. са по-склонни да споделят фалшиви новини

1867
Хората над 65 г. са по-склонни да споделят фалшиви новини
Снимка: iStock/Guliver

Ново проучване в САЩ потвърди нещо, което се подозира от доста дълго време, а именно, че хората над 65 г. е по-вероятно да споделят фалшиви новини във Facebook от хората на всички останали възрасти. Възрастта е най-добрият показател, по който може да се предвиди споделянето на фалшиви новини. Оказва се, че надминава в пъти останалите фактори като пол, раса, доходи, използване на социални мрежи и дори политически пристрастия, съобщава американският сайт за технологии и наука "Гизмодо", цитиран от БГНЕС.

Изследване, публикувано в списание Сайънс Адванс наблюдава държанието на facebook потребителите преди и след изборите от 2016 г.

1.8 млн. българи попадат ежедневно на фалшиви новини

100 млн. вида информация стават част от дневния новинарски поток всеки ден. Тя се споделя на различни места и затова никой не може да к...

В началото на 2016 учените започват да работят с компанията за изследвания Ю Гов, за да наблюдават 3 500 човека, доброволци, разделени в две групи – използващи facebook и такива, които не го използват. На 16 ноември 2016 г. те молят facebook потребителите да си изтеглят приложение, което да позволява да се виждат данните ми, включително публичен профил, религиозни и политически възгледи, техни постове и страниците, които следват. Потребителите е можело са променят кои от тези данни са видими за екипа, както и той е нямал достъп до съдържанието, което приятелите на потребителите споделят.

Оказва се, че всъщност много малко хора споделят фалшиви новини. От наблюдаваните потребители само 8.5% са споделили един или повече линкове към сайтове с фалшиви новини. Изглежда хората с по-консервативни възгледи са по-склонни да споделят такъв тип новини. 18% от републиканците участващи в изследването са споделили такъв тип линк, докато при демократите процентите са 4.

Но най-голямо влияние всъщност има възрастта, твърдят учените. 11% от хората над 65 години, участващи в проучването са споделили фалшиви новини, докато във възрастовата група 18 – 29 са само 3%. Потребителите на 65 години или повече споделят повече от два пъти повече фалшиви новини от съседната възрастова група 45 – 65 и почти седем пъти повече от най-младата възрастова група (18-29).

„Когато излязохме с това откритие за възрастта, много хора казаха „о, да, това е очевидно””, заяви Андрей Гес, един от авторите на изследването и учен от Университета в Принстън.

БСП иска проверки на имоти на фигури от ГЕРБ заради сайт с фалшиви новини

БСП внася искане до Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да провери апарт...

„За мен е учудващо, че този модел издържа дори когато се добави партийна принадлежност и идеология. Фактът, че това не зависи от другите характеристики е доста изненадващ за мен. И не е продиктувано от това, че възрастните хора са по-консервативни”, каза той.

Изследването не е проучило защо възрастните хора са по-уязвими към заблуждения в интернет, но е възможно това да е заради липсата на дигитални знания. Учените планират да проверят тази хипотеза в бъдещите си изследвания.

По-възрастните гласоподаватели, освен, че са по-уязвими към фалшиви новини са и по-консервативни. Освен това те са доста по-склонни да гласуват. Така че дори и споделянето на фалшиви новини да е рядко явление, но отражението, което то дава върху хората, които са най-склонни да гласуват, е сериозна причина за безпокойство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Шест неща, които ще ви помогнат да обновите интериора си за един ден

Защо всъщност котките се страхуват от краставици?

Тези 5 признака показват, че сте свръхчувствителен човек

Това са най-лесните ежедневни прически за къса коса

Какви мъже харесват жените и кои ги отблъскват: 7 вида партньори според дамите

8 качества, които притежава силната жена

Как най-лесно да се справим със стреса на работното място?

Кои традиционни арабски ястия са популярни и у нас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com