X
 
 

Хората над 65 г. са по-склонни да споделят фалшиви новини

1202 0
photo of Хората над 65 г. са по-склонни да споделят фалшиви новини
Снимка: iStock/Guliver
Ново проучване в САЩ потвърди нещо, което се подозира от доста дълго време, а именно, че хората над 65 г. е по-вероятно да споделят фалшиви новини във Facebook от хората на всички останали възрасти. Възрастта е най-добрият показател, по който може да се предвиди споделянето на фалшиви новини. Оказва се, че надминава в пъти останалите фактори като пол, раса, доходи, използване на социални мрежи и дори политически пристрастия, съобщава американският сайт за технологии и наука "Гизмодо", цитиран от БГНЕС.

Изследване, публикувано в списание Сайънс Адванс наблюдава държанието на facebook потребителите преди и след изборите от 2016 г.

БСП иска проверки на имоти на фигури от ГЕРБ заради сайт с фалшиви новини

БСП внася искане до Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да провери апарт...

В началото на 2016 учените започват да работят с компанията за изследвания Ю Гов, за да наблюдават 3 500 човека, доброволци, разделени в две групи – използващи facebook и такива, които не го използват. На 16 ноември 2016 г. те молят facebook потребителите да си изтеглят приложение, което да позволява да се виждат данните ми, включително публичен профил, религиозни и политически възгледи, техни постове и страниците, които следват. Потребителите е можело са променят кои от тези данни са видими за екипа, както и той е нямал достъп до съдържанието, което приятелите на потребителите споделят.

Оказва се, че всъщност много малко хора споделят фалшиви новини. От наблюдаваните потребители само 8.5% са споделили един или повече линкове към сайтове с фалшиви новини. Изглежда хората с по-консервативни възгледи са по-склонни да споделят такъв тип новини. 18% от републиканците участващи в изследването са споделили такъв тип линк, докато при демократите процентите са 4.

Но най-голямо влияние всъщност има възрастта, твърдят учените. 11% от хората над 65 години, участващи в проучването са споделили фалшиви новини, докато във възрастовата група 18 – 29 са само 3%. Потребителите на 65 години или повече споделят повече от два пъти повече фалшиви новини от съседната възрастова група 45 – 65 и почти седем пъти повече от най-младата възрастова група (18-29).

„Когато излязохме с това откритие за възрастта, много хора казаха „о, да, това е очевидно””, заяви Андрей Гес, един от авторите на изследването и учен от Университета в Принстън.

Цветанов: Политическата атака на БСП към ГЕРБ е изградена с фалшиви новини

Днес фалшивите новини са най-голямото предизвикателство. От БСП много умело ги използват, за да ни атакуват ежедневно. Така те успяват ...

„За мен е учудващо, че този модел издържа дори когато се добави партийна принадлежност и идеология. Фактът, че това не зависи от другите характеристики е доста изненадващ за мен. И не е продиктувано от това, че възрастните хора са по-консервативни”, каза той.

Изследването не е проучило защо възрастните хора са по-уязвими към заблуждения в интернет, но е възможно това да е заради липсата на дигитални знания. Учените планират да проверят тази хипотеза в бъдещите си изследвания.

По-възрастните гласоподаватели, освен, че са по-уязвими към фалшиви новини са и по-консервативни. Освен това те са доста по-склонни да гласуват. Така че дори и споделянето на фалшиви новини да е рядко явление, но отражението, което то дава върху хората, които са най-склонни да гласуват, е сериозна причина за безпокойство.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Седмичен хороскоп за 19-25 август

Овен Това е седмица, в която да не се претоварвате. Възможно е да се наложи да поемете чужди задължения за известно време, но се договорете за срок,...