Яжте тази храна 4 пъти седмично и ще намалите риска от инфаркт

8183
Яжте тази храна 4 пъти седмично и ще намалите риска от инфаркт
Снимка: englishlikeanative / Pixabay

Сърцето е един от най-важните органи в тялото ни. Но поддържането на сърдечния мускул здрав невинаги е лесно. Поради рискови фактори като високо кръвно налягане, липса на физическа активност и прекомерна употреба на алкохол, на всеки 40 секунди 1 американец получава сърдечен удар, според данните на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

За почти 30 процента от тези хора изходът е фатален, като при половината от тях смъртните случаи настъпват, преди да стигнат до болницата, според Medscape. Но дори и да получите сърдечен удар, има една храна, която може да намали риска от смърт почти наполовина, пише електронното издание bestlifeonline.com.

Яденето на люти чушки четири пъти седмично намалява риска от смърт от сърдечен удар.

Магическа комбинация от зехтин и люти чушки помага при много здравословни проблеми

Студенопресованият зехтин има редица ползи за здравето. В комбинация с лютите чушки обаче може да направи чудеса. Въпреки че, те се смя...

Проучване на италиански учени, публикувано в Journal of the American College of Cardiology, анализира влиянието на лютите чушки върху риска от смърт от сърдечен удар. Изследователите са анализирали данните на повече от повече от 22 800 участници. Техният здравен статус, както и хранителните им навици, са били проследени в продължение на около осем години.

Италианските учени стигат до извода, че тези, които редовно консумират люти чушки поне четири пъти седмично или повече, имат 40 процента по-нисък риск от смърт при сърдечен удар, отколкото тези, които рядко ги включват в менюто си.

Според проучването, при хората, които ядат люти чушки четири пъти седмично или повече, има 60% по-ниска вероятност да умрат от мозъчно-съдови заболявания като инсулт в сравнение с тези, които не ядат редовно тази храна.

Изследователите не откриват на какво се дължи потенциалното положително въздействие на лютите чушки върху здравето на сърцето. Но някои експерти са на мнение, че тайната се крие в капсаицина - активната съставка, която придава на лютите чушки пикантен вкус.

„Някои данни показват как капсаициноидите (клас съединения, които включват капсаицин), могат да окажат влияние върху функцията на тромбоцитите, спирайки кървенето и намалявайки инсулиновата резистентност“, споделя кардиологът д-р Джефри Теутберг от Stanford Health Care пред Everyday Health.

Лют червен пипер – КРАЙ на вредителите, КРАЙ на главоболието!

Абсолютно убедени сме, че дори и за миг не сте се замисляли колко много ползи всъщност можем да извлечем от лютия червен пипер. Ще ви р...

„Интересен факт е, че ниската смъртност при хората, които консумират люти чушки 4 пъти седмично, не зависи от типа диета “ , казва в изявление водещият автор на изследването д-р Мариалаура Боначио.

„С други думи, някой може да следва средиземноморска диета, а друг може да се храни по-малко здравословно, но и в двата случая лютият пипер има защитен ефект“, допълва още тя.

Междувременно други експерти, които не са участвали в проучването, подлагат на съмнение резултатите от него. Д-р Дуан Мелор - регистриран диетолог и старши преподавател в Aston Medical School в Обединеното кралство, споделя пред CNN, че проучването "не показва причинно-следствена връзка между консумацията на чили и ползите за здравето".

"Вероятно хората, които консумират люти чушки, включват в менюто си повече билки, подправки и пресни храни, включително зеленчуци", споделя още диетологът.

Важно: Статията е единствено с информативен характер! Предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар и със съответния специалист, както и да отмени назначеното от него лечение! При наличието на здравословен проблем се консултирайте с лекар и спазвайте стриктно препоръките му!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com