Кафето – любимата напитка

7688
Кафето – любимата напитка
Снимка: iStock

Всички обичаме ободряващо кафе сутрин. Не е тайна, че понякога, за да се събудим, трябва да изпием чаша от вълшебната напитка и едва тогава денят обещава да е добър за нас. Много хора в днешно време не могат да си представят доброто утро без горещо еспресо или капучино. Ето затова избрахме тази тема. Добре е да знаете какво е полезно в кафето и какво вреди.

Ползи от кафето

Кафето действа върху кръвното налягане. То го повишава и така привежда човека в енергично състояние. Кафето също така помага да се подобрява мозъчното кръвообращение, а това е от полза за намаляване на главоболието и умората.

Получавайки заряд от енергия, мозъкът започва да функционира по-добре, отделите, отговорни за краткосрочната памет се включват, става по-лесно да се вземат решения и виждате света по-ясно. Кафето ще помогне и в ситуации на стрес, отчуждение, сънливост и негативни чувства.

Чрез редовното пиене на тази напитка човек се предпазва от болести като болестта на Алцхаймер, рак на черния дроб и диабет тип 2. Кафето влияе благоприятно на всяка тъкан на тялото, изпълвайки я с полезни микроелементи. Наред с това подпомага имунната и храносмилателната система. Кафето без захар помага в борбата с микробите, живеещи в тялото. То е отлична напитка, която приета на празен стомах, увеличава количеството сок, отделян от стомаха и благодарение на това допринася за висококачествено храносмилане и усвояване на хранителните вещества.

Пийте само висококачествено и здравословно кафе

Най-доброто кафе е това от прясно смлени зърна. Такова съдържа всички вещества, от които тялото се нуждае: витамини, танини, минерални соли, липиди, органични киселини. По този начин ароматът и вкусът на истинското кафе не могат да бъдат заменени с нищо, а подобна чудодейна напитка ще развесели и ободри всекиго.

Вредата от кафето

Голямо количество консумирано кафе води до отравяне с кофеин. Проявите на такова заболяване са: дисбаланс, емоционална нестабилност, пристъпи на агресия, паника, безсъние, чести главоболия. Особено опасно е да се пие кафе от хора със заболявания на сърдечно-съдовата система. Това може да доведе до развитие на тахикардия и силно повишаване на кръвното налягане.

Хората с нестабилна нервна система, със заболявания на стомаха и панкреаса и диабетици също трябва да изключат кафето от ежедневния си прием.

Ако наистина обичате тази вкусна напитка, но се притеснявате, тя да не навредите на здравето ви, тогава трябва да намалите концентрацията на кофеин в чашата с кафето си. Активната съставка в кафето, както знаете е кофеинът. Така, за да се избегне отравяне с кофеин, трябва да го намалите.

Различните видове кафе ще ви помогнат за това. Например, ако искате по-малко ободряваща и тонизираща напитка, тогава трябва да направите кафе Арабика, вместо Робуста. Вместо отровно еспресо, може да се насладите на по-деликатно капучино или сладко и млечно макиато, или леко лате, шоколадово мокачино, карамелено макиато, меко плоско бяло, студено фрапе.

Изчислено е, че дневната дажба кафе (с кофеин), която няма да навреди на човешкото здраве, е 100-200 милиграма кофеин, което се равнява на три чаени лъжички прясно смляно кафе. Или казано по друг начин, без да навредите на здравето си, можете да пиете 2-3 чаши кафе. И все пак, не рискувайте! Кафето трябва да ободрява и да носи удоволствие.

Насладете се на не много силни видове, разтеглете удоволствието от гамата на усещанията и не прекалявайте с любимото на всички ни кафе!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com