Как да берем и да съхраняваме правилно ябълките

11933
Как да берем и да съхраняваме правилно ябълките
Снимка: iStock

Ябълките са сред най-полезните и любими плодове на почти всеки човек. Ако имате ябълкова градина, вероятно знаете, че есента е времето за беритба на ябълките. Тогава те са узрели и стават годни за хапване и съхранение.  Освен добре познатите, има повече над 20 000 сорта ябълки, така че имате избор, ако тепърва искате да посадите ябълки. Все пак, ако сте от хората, които са направили тази стъпка и сега им предстои на съберат своя урожай, имаме някои полезни съвети относно беритбата и съхранението на ябълките.

Когато започнете да събирате ябълките, правете го с внимание и благодарност към дървото. Освен това, готова за беритба е онази ябълка, която се къса лесно от клона. Важно е да дърпате и късате с агресия дървото. Нежно завъртете дръжките и вземете откъсналия се плод.

Ще разберете, че ябълките са готови за бране и по кафявите семки и широката чашковидна част. Разбира се, много зависи от сорта, който сте избрали да посадите.

Обикновено хубавите и зрели ябълки са по-високо на дървото, така че използвайте стълба и бъдете много внимателни при беритбата, за да не се нараните. Може да използвате и специални съоръжения за беритба, които ви помагат да достигате по-високите плодове.

Когато наберете ябълките, трябва да ги съхраните правилно, за да имате през целия сезон вкусни плодове, които може да си хапвате по всяко време на деня. Ако имате мазе, това би било идеалното място за тях. Хубаво е ябълките да се съхраняват на тъмно, хладно и проветриво място с висока влажност. Сред сортовете, подходящи за дълго съхранение, са Пилот, Берлепш, Топаз и Хубава Боскопска.

Вероятно сте виждали, но и да не сте, трябва да знаете, че ябълките се съхраняват в кашони или щайги. Ако използвате кашон, сложете отдолу гофрирана хартия или дървени стърготини. Добре е да бъдат плитки, за да могат плодовете да дишат.

Отделете ябълките при брането им. Ако има наранени плодове, не ги съхранявайте. Изберете само здравите. Ако забележите плод с червей или кафеникаво петно, също го изхвърлете. В случай че има плод без дръжка, отделете го за незабавна консумация, защото ще се развали по-бързо от останалите.

Когато прехвърлите всички събрани ябълки в щайгите или кашоните, уверете се ги проверявате всяка седмица. Ако има изгнили плодове, трябва да ги отстранявате, за да не разболеят и останалите. Освен това е важно да не съхранявате ябълки с други плодове и зеленчуци, защото те изпускат газ, който кара другите да зреят и да се развалят по-бързо. Това важи и когато ги съхранявате в кухнята си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Колко време трябва, за да втаса козунака?
Колко време трябва, за да втаса козунака?

Тестото за козунаци обикновено втасва три пъти и се меси дълго, внимателно и съсредоточено. Оставете тестото на топло място за 1,5-2 часа да втасва. Температура...