Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да общуваме правилно с ядосан събеседник?

22 декември 2021, 15:50 часа

Тайните в комуникацията

Важно е да сме наясно с тона на гласа си, позата, жестовете, наклона на главата, посоката на погледа, дишането, израженията на лицето и движенията. С кимане, усмивка, смях, мръщене, съгласие („ясно“, „аха“), ние показваме на говорещия, че наистина слушаме думите му.

Струва си да помислите за мотивацията, като се запитате: какво се опитвам да постигна, каква е целта на разговора - да спечеля спор или да намеря взаимно разбирателство? Ако един от събеседниците иска само да нарани другия, да осъди, да отмъсти, да докаже нещо или да се представи в благоприятна светлина, това не е комуникация, а демонстрация на превъзходство.

На критики и обвинения, включително фалшиви, можете да му покажете, че е бил чут. Вместо да се отдадем на обяснения, критика или защита, можем да действаме по различен начин.

Как да отговорим на ядосан събеседник?

1. Можем да се съгласим със събеседника. Например: "Предполагам, че е наистина трудно да общуваш с мен." Не сме съгласни с фактите, за които говори, признаваме само, че изпитва определени чувства. Чувствата (както и оценките и мненията) са субективни – не се основават на факти.

2. Можем да признаем, че събеседникът е недоволен: "Винаги е неприятно, когато това се случи." Не е нужно дълго и упорито да отхвърляме обвиненията му, опитвайки се да му поискаме прошка за това, което сме направили пред него. Не сме длъжни да се защитаваме от фиктивни обвинения, той не е съдия, а ние не сме обвиняеми. Това не е престъпление и не трябва да доказваме своята невинност.

3. Можем да кажем: „Виждам, че си ядосан“. Това не е признание за вина. Просто наблюдаваме тона му, думите и езика на тялото и си правим заключение. Ние признаваме емоционалната му болка.

4. Показваме, че приемаме него и чувствата му сериозно. По този начин демонстрираме, че уважаваме правото му да изпитва негодувание, въпреки факта, че той е намерил далеч не най-добрия начин да изрази чувствата си.

5. Можем да се успокоим и да обуздаем гнева си, като си кажем: „На кого му пука. Това е просто неговото мнение и възприятие."

Фрази на отговор:

    — Да, понякога наистина изглежда така.

    — Вероятно си прав.

   — Истината е много неприятна. Не знам какво да кажа.

    — Това наистина е ужасно.

    — Благодаря ви, че ми обърнахте внимание на това.

    — Сигурен съм, че можеш да измислиш нещо.

Бъдете внимателни с тона си, докато казвате това, така че думите да не звучат саркастично, пренебрежително или провокативно.

Представете си, че сте тръгнали да пътувате с кола и сте се загубили. Не знаете къде се намирате и не сте сигурни какво да правите. Спрете и попитайте за упътване?

Вие сте объркани, притеснени и не знаете накъде да тръгнете. Не знаете какво се случва и защо другият е започнал да хвърля фалшиви обвинения по вас. Отговаряйте му бавно, нежно, но в същото време ясно и балансирано.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес