Как да предпазите парите си от финансови измами?

1181
Как да предпазите парите си от финансови измами?
Снимка: iStock

Финансовите измами са сериозен проблем, който може да окаже значително влияние върху живота на хората и бизнеса. Този тип злоупотреби могат да приемат много форми, от кражба на самоличност за източване на вашите сметки до Понзи схеми. 

Ето защо е важно да сте наясно с предупредителните признаци, които този тип схеми имат и да предприемете стъпки, за да се защитите. В тази статия ще обсъдим как да разпознавате финансови измами и да се предпазите от това да станете тяхната поредна жертва. 

Предупредителни знаци за финансови измами

Един от най-честите предупредителни знаци за финансови измами е обещанието за висока възвращаемост с малък или никакъв риск при кратки срокове. Ако една инвестиционна възможност изглежда твърде добра, за да е истина, вероятно е така. Други предупредителни сигнали може да включват нежелани телефонни обаждания или имейли, натиск за вземане на бързо решение и искания за лична информация, като ЕГН или данни за банкова сметка. 

Зодиите, които най-често стават жертва на финансови измами

Друг предупредителен знак за финансови измами е използването на тактики за продажби под силен натиск. Измамниците може да се опитат да ви убедят да инвестирате бързо или да ви притиснат да вземете решение, без да ви дадат достатъчно време да го обмислите. Бъдете внимателни с всеки, който се опитва да ви принуди да вземете решение, преди да сте имали възможност да направите проучване и да разберете напълно свързаните с това рискове. 

И накрая, внимавайте с всеки, който ви моли да изпратите пари или да направите инвестиция, без да ви предостави подробна информация за възможността. Преди да инвестирате, отделете време да проучите компанията или лицето, което предлага инвестицията, и се уверете, че разбирате свързаните с това рискове. 

Кои са най-честите финансови измами в интернет?

Защитете се от финансови измами

За да се предпазите от финансови измами, е важно да сте проактивни. Един от най-добрите начини да се защитите е да се информирате за предупредителните признаци на финансови измами. Бъдете в крак с най-новите измами и бъдете наясно с тактиките, използвани от измамниците.

Също така е важно да бъдете внимателни, когато давате лична информация. Никога не давайте своето ЕГН, данни за банкова сметка или друга лична информация, освен ако не сте сигурни, че лицето или фирмата, с които работите, са законни.

И накрая, ако подозирате, че сте станали жертва на финансова измама, докладвайте за това на съответните органи. Свържете се незабавно с вашата банка или компания за кредитни карти, за да съобщите за всякакви неоторизирани такси и, ако е необходимо, подайте жалба в полицията. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога разликата в годините във връзката започва много да тежи?

Може ли да имаме успешна връзка с нарцисист?

8 тайни правила за щастлив брак

20 фрази на партньора ви, който подсказват липса на любов

5 нагласи от детството, които пречат на една жена да изгради здрава връзка в настоящето

Почистване на тоалетната с кафе - ето как се прави

Как добрата визия ви помага да постигнете успех в живота?

5 важни стъпки за излизане от токсична връзка без разбита психика

Половин чаша от това и подът ще остане чист 1 седмица

Лош дъх - как да го предотвратите и да се отървете от него

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com