Как да разберете, че купувате качествени дрехи?

2029
Как да разберете, че купувате качествени дрехи?
Снимка: Pexels / Pixabay

От триещия се плат на врата до проверка на размера на шева, има начини да видите колко добре са изработени дрехите преди да ги пробвате. Добре направената дреха може да бъде неуловима, но всички го знаем, когато я видим. За съжаление, мисля, че казването на това е също толкова полезно, колкото и съветът „всеки сам преценява за себе си“. 

8 неща, които издават, че дрехите са скъпи или евтини

Реалността е, че качеството на нашите дрехи е в стабилен спад от края на 90-те години, когато бързата мода доведе до покачване на производството и потреблението, следователно и в рязък спад на цените. Въпреки това качествените дрехи съществуват, ако знаете какво да гледате.Например може да се доверите на тези дамски бодита от Алерт, които са доказали своето качество. Експертите обясняват как да разберете дали дадена дреха е изработена с внимание и прецизност преди да я занесете в пробната.

Дрехите от Lidl – избор №1 на българите за най-добро съотношение цена-качество

ПЪРВОНАЧАЛНО ВПЕЧАТЛЕНИЕ - Собственикът на винтидж магазин за пратки Shop Bruce, Дан Нилсенбек, казва: „Най-добрият начин да прецените качеството на изработка на една дреха е да погледнете от вътрешната част“. Когато правите това, първото нещо, което трябва да проверите е дали подгъвът и шевовете са добре зашити. Според Макс Сандерсън, преподавател по моден дизайн в Parson’s Paris, хлабавият подгъв е лесно да се хване с палеца. След това Сандерсън казва да разгледаме шева. Той търси малки шевове, защото те са по-издръжливи от дългите, което е признак, че една дреха е направена бързо. Накрая той инспектира цялото нещо за недостатъци, за да се увери, че няма недовършени нишки или очевидни признаци, че е повредено или раздърпано.

7 практични съвета как да определите дали дадена дреха в магазина е качествена

ПРОВЕРЕТЕ ЕТИКЕТИТЕ - Етикетите вътре в дрехата ще ви кажат къде е изработена дрехата, какъв е съставът й и как да се грижите за нея. Това са ключови неща, когато решавате дали нещо ще отговаря на вашите нужди. Например, ако търсите нещо, което да носите ежедневно, вероятно искате да избягвате дрехите, обозначени само за ръчно пране или химическо чистене.

Защо си струва да си купуваме дрехи втора употреба?

СЪСТАВ НА МАТЕРИАЛА - По същия начин съставът на тъканта ви казва как ще се носи дрехата. Всичко, направено от протеинови влакна, като вълна, ще ви стопли, когато е студено, но също така ще диша, ако ви стане горещо. Освен това има восъчно покритие, така че не е необходимо да се мие често и е устойчив на бръчки по дрехата, така че е добър за пътуване. Влакната, направени от растителна материя, включително памук, лен или вискоза, са дишащи, но няма да ви стоплят. Те са повече за летния, по-горещ сезон.

Не носете дрехи от тази материя през зимата, съветват експерти

Лесно се перат, което ги прави страхотни за носене близо до тялото, но лесно се мачкат. Синтетичните влакна като полиестер или найлон са по-трудни. Те не дишат и улавят миризмата на тялото, така че ако ги носите директно върху кожата си, може да забележите, че ви карат да се потите и да миришете. Но Сандерсън казва, че синтетиката може да бъде необходима за изискванията за производителност като водоустойчиви или ветроустойчиви якета, тип спортно облекло.

Как да разберете дали пералнята ви наистина почиства дрехите?

КАК ДА ИЗБЕРЕМ КАЧЕСТВЕНИЯ ПЛАТ - Според Neilsenbeck: „Висококачествената тъкан ще се чувства по-добре върху кожата ви и като цяло ще прилегне и застане точно по вас, което ще ви накара да усещате по-добре дрехата, която носите. За да прецените качеството на тъканта на дрехата, трябва да усетите на допир плата или как го усещате. За да тества това, дизайнерката Бианка Спендър издърпва тъканта между палците си, за да види дали се разтяга или задържа формата си, след което тя внимателно ще я разтрие, за да види дали се разпръсква. Сандерсън препоръчва да търкате тъканта в част от тялото ви, която е по-чувствителна от дланта на ръката ви, като например по врата или предмишницата, където кожата е по-деликатна.

Ето как да перете вълнените дрехи без да ги съсипвате

КЪДЕ Е ПРОИЗВЕДЕН АРТИКУЛЪТ - Въпреки че преди 20 години може да е било вярно, че етикетът Made in Italy показва превъзходно ниво на изработка и качество, сега това не е непременно така. Знанията и опитът варират значително в различните фабрики и в рамките на отделните страни, а някои от най-модерните технологии и квалифицирана работна сила са в Китай и други части на глобалния юг. Но има някои други неща, които трябва да се вземат предвид въз основа на това къде е направено нещо, включително опазването на околната среда и трудовото законодателство. Спендър казва: „Винаги трябва да си задавате въпроса дали цената на облеклото отразява работата, която се влага в него.''

Откажете се от тези дрехи през лятото – вредят на здравето ви

ШЕВОВЕТЕ - По-труден начин за преценка на отделената грижа и внимание, вложени в направата на нещо, са шевовете. Спендър казва, че тя „винаги ще проверява дали шевовете са добре стегнати и дали страничният шев виси направо, за да провери дали тъканта не е на топчета“. Ако една дреха е направена от плат с шарки, Нейлзенбек казва да се уверите, че шарките съвпадат по шевовете. Завършването на шева от вътрешната страна на дрехата може да ви разкаже много за времето и грижите, които са вложени в направата й. Добро правило е, че не трябва да има необработени ръбове.

Никога не сушете дрехите си НАВЪН през лятото, опасно е!

Един от начините за покриване на необработени ръбове е да се завърши шевът. Овърлокингът е вид шев, който отива точно до ръба на плата и преминава в стегнати, зигзагообразни линии от ръба до около половин сантиметър. Според Сандерсън, свръхзаключен шев е най-бързият начин да се направи дреха и може да бъде по-крехък. Но при определени неща като тениски с трико или джъмпери, това не е непременно проблем. „Всичко зависи от правилният завършак спрямо правилния материали“, казва Спендър. 

Ето как да се справите с миризмата на дрехите след прането

Най-общо казано, по-качествените дрехи ще имат завързани шевове, така че суровият ръб на тъканта да бъде покрит. Или когато има плоско изсечени шевове, при които няма открити ръбове, тъканта да е сгъната два пъти и зашита от двете страни. Френският шев е подобен на този, но е по-малко видим и обикновено се използва за прозрачни дрехи от висок клас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно