Как да се предпазим от зъбен камък

3194
Как да се предпазим от зъбен камък
Снимка: Gerd Altmann / Pixabay

Ако сте гледали някаква реклама на четка или паста за зъби, тогава сте чували, че натрупването на плака е пагубно за вашето орално здраве. Откъде обаче идва плаката и какво я прави толкова вредна за зъбите и венците ви? Ето какви са основните неща, които трябва да знаете.

Какво е плака?

Това са грешките, които допускате при миенето на зъбите

Макар и да е едно от най-познатите ни неща, ние най-вероятно не мием правилно зъбите си, като допускаме малки, но съществени грешки. Ви...

Основната заплаха за вашето орално здраве е растежът на бактерии. Микроорганизмите винаги са в устата ви и упорито търсят всякакви остатъци от храна или напитки, с които да се хранят. Когато бактериите се хранят, те бързо се размножават, като същевременно отделят разяждащи течности, които могат да допринесат за кариес на зъбите и венците.

С течение на времето, ако се оставят да се множат, няколко вида бактерии могат да се съединят, за да образуват плака, която е лепкава и бистра субстанция, залепнала към зъбите и венците. Колкото повече време ѝ е дадено да се развие, толкова повече неприятности може да причини.

Как натрупването на плака засяга зъбите и венците ви

Ако развитието на плака се игнорира, това в може да доведе до следните проблеми:

  • Развитие на кариеси
  • Инфектирана пулпа
  • болни венци
  • смъкване на венците
  • падане на зъби

Неуспешното премахване на плаката може да насърчи такива здравословни проблеми като хипертония, сърдечни заболявания, инсулт и няколко форми на рак. Ако вземете превантивни мерки, можете по-добре да се предпазите от тези проблеми.

Навиците, които най-много вредят на зъбите ни

Миете си зъбите два пъти на ден, посещавате редовно зъболекаря и дори почиствате междузъбните пространства с конец и изплаквате устата ...

Предотвратяване на натрупване на плаката

Един от основните начини за предотвратяване на натрупването на плака е да се практикува последователна устна хигиена. Трябва да четкате зъбите за минимум две минути, два пъти на ден. Важно е да почиствате с конец всеки път, когато миете зъбите, за да премахнете труднодостъпните отпадъци.

Храните и напитките, които консумирате, също играят важна роля за укрепване на вашето орално здраве. Тъй като захарта е храната, която бактериите обичат, ограничаването на консумацията на сладки газирани напитки, сокове, алкохол, десерти.

Последният начин да избегнете последствията от развитието на плака е да спазвате график за посещения при зъболекар на 6 месеца за почистване и прегледи. Първият ще гарантира, че всяка налична плака и зъбен камък могат да бъдат елиминирани, преди да могат да причинят проблем. След това с преглед ще разбере проблема и ще създаде план за действие за възстановяване на вашето орално здраве.

Тъй като краят на годината наближава и времето изтича, за да увеличите максимално ползите от тази година, сега е идеалният момент да посетите вашия зъболекар. Той не само ще ви предпази от проблемите, свързани с натрупването на плака, но и ще ви спести пари!

Ето 5 възможни причини, поради които може да се появяват кариеси

Понякога, колкото и редовно и правилно да мием зъбите си, без определена причина се появяват кариеси на зъбите ни и не можем да открием...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com