Как да си направим годишен финансов план за успешна 2022-ра?

3809
Как да си направим годишен финансов план за успешна 2022-ра?
Снимка: Unsplash

Вече сме преполовили първия месец на годината. Със сигурност през тази година искате да реализирате някои неща - ремонт, почивка, покупка на ново обзавеждане, бал за децата ви или други по-мащабни покупки, които трябва да направите. За да може да сте готови за тях е добре да си направите годишен финансов план. Това въобще не е толкова сложно колкото звучи. В тази статия ще ви споделим как да направите това. 

На първо място трябва да знаете, че може да не правите план за цялата година, а да си направите един до края на юни и след това друг, който е от началото на юли до края на годината. Ако ви е по-лесно го разделете на тримесечия. Всичко зависи от вас. 

Как да се придържаме към финансовите си решения и да изградим целите си?

Вземането на финансови решения е само едната страна на монетата. След време трябва да се придържаме към тях, защото има много моменти, ...

Какво е важно да фигурира в този финансов план? На първо място да поставите от една страна всички приходи, които ще имате за месеците напред. Например, нека кажем, че сте в домакинство с месечен доход от 4000 лева. От тях 2000 отиват за сметки, кредити, покупки на храна и други разходи. Така вие средно на месец имате 2000 лева, с които да разполагате и може да спестите част от тях.

Разгледайте целите си. Какви са те? Колко биха стрували? Нека приемем, че тази година искате да отидете на скъпа почивка в Гърция и искате да ремонтирате банята си. Смятате, че почивката в Гърция би струвала 6000 лева, а ремонтът на банята - 10 000  лева. Нека сега приемем, че от 2000 лева, с които разполагате, можете да отделяте 1000 на месец, които да отиват за тези цели. И математиката е проста - можете да спестите 12 000 лева, а искате да направите разходи за 16 000 лева. 

Време е да видим кое от двете представлява приоритет и могат ли да бъдат намалени разходите? След като знаете параметрите, разгледайте опциите - може ли да намалите разходите си? Може ли да изкарвате повече пари? Може ли да промените целите си? 

Ако не можете да изкарате повече пари чрез странична дейност, то тогава остава опцията да намалите разходите си. Може ли да намерите по-евтин хотел или да изберете друго място в Гърция, на което да почивате? Или пък да изберете по-достъпна почивка на родното Черноморие? Или да направите ремонта на бнята на два етапа?

Финансовите решения, които могат да ни направят богати през тази година

Време е да мислим за своето добро финансово бъдеще. Кои са финансовите решения, които ще ви донесат положителни резултати? В тази стати...

След като изясните приоритетите си и знаете своите финансови възможности, е време да заложите двата големи разхода във времето. Нека кажем, че сте намалили своите разходи за месец с 500 лева и вече може да спестявате по 1500 лева. Така няма да се лишавате от нищо от двете си цели. Може да платите семейната екскурзия през април, когато вече ще имате наличните 6000 лева. Ремонтът на банята може да бъде направен през септември/октомври когато ще имате по-голямата част от средствата. След като сте уверени, че останалата част от сумата ще бъде при вас до края на годината, можете дори да вземете пари назаем, за да реализирате ремонта си. А като сте наясно с тези неща няма да чакате до последния момент, а ще може рано да ангажирате услугите на добър майстор, който да свърши работата. 

Ето така можете да направите лесно своето годишно финансово планиране. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Изплашете веднага: 7 най-ефективни начина за защита срещу кърлежи

25 нови (и не толкова) факта за женските гърди

Какво се прави със старите върбови клонки от Цветница?

Освен върбовите клонки - какво още се прави за късмет на Цветница

Как да се преборим с чувството за вина?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com