Как лесно да проверим дали парфюмът е оригинален?

75388
Как лесно да проверим дали парфюмът е оригинален?
Снимка: iStock/Guliver

Как да различим оригинален парфюм от така наречените „реплики“ - които, всъщност, са нискокачествени фалшификати, въобще не е празен въпрос. Заедно с марковите часовници, парфюмите споделят първото място в световния оборот на фалшиви стоки. Но часовникът най-много да се повреди – а ситуацията с парфюма е доста по-рискована. Течност, съдържаща спирт и произведена от неизвестни, евтини съставки, в най-добрия случай ще причини мигрена, а в най-лошия ще предизвика алергична реакция на кожата ви.

Сред най-големите производители съществува негласно правило как трябва да изглежда опаковката на парфюма. Той ще се различава от фалшификатите във всичко - от общия вид до конкретния дизайн.

Опаковката

Картонът. Винаги се използва качествен картон, плътен, с лесно четливи букви, логотипи и цифри. Ако надписът се рони от най-малкото докосване, вариантите са два: или парфюмът е бил съхраняван неправилно и магазинът се отнася недобросъвестно към преките си задължения, или е „реплика ” - иначе казано, фалшификат.

Целофанът. Всеки марков парфюм винаги е опакован в целофан. Той в никакъв случай не стяга кутията, образувайки неприятни гънки; шевът в долната част не надвишава 5-6 милиметра ширина. Всички надписи се виждат ясно.

Познайте оригиналните парфюми – ето по какво си личат

Вътрешна подложка. Европейските модни къщи не пестят от картон; при отваряне на кутийката купувачът вижда вътре друга, която образува „анатомична“ подплата на флакона и повтаря неговата форма. Обикновено вътрешната подложка е мека, гофрирана и надеждно предпазва крехкото стъкло.

Надписите

Щрихкод (баркод). Трябва да запомните числата, с които започват маркировките на регионите, където е произведен парфюмът. За Франция този диапазон е 30-37, за Канада и САЩ – 00-09, Италия – 80-83, Испания – 84, Великобритания – 50.

Сериен номер. Това е вторият по важност шифър, където е кодирана информация за марката, модела и други технически подробности на стоката. Най-често не е отпечатан или залепен, а е нанесен с дълбок релеф върху кутията.

Задължително се посочва страната-производител.

Обемът се изписва строго в две мерни единици: отпред в т. нар. „течни унции“ - съкращението „FL. OZ", а отзад в милилитри - ml.

Флаконът

Проверката не спира до кутията, изискванията към флакона са не по-малко. Не се допуска наличието на остри ъгли, пукнатини, драскотини, петна. Капачката няма луфт, прилепва плътно към гърлото, но не чак толкова, че да се налага усилие за отварянето й. Цветът на течността е възможно най-прозрачен, дори когато стъклото е затъмнено или оцветено. Мътилка, утайка и очевидни химически багрила не са приемливи. Пулверизаторът е запечатан плътно; при качествените флакони е по-лесно да се отчупи, отколкото да се отдели. Тръбичката е калибрирана според височината на флакона - тя може да лежи леко на дъното, но не и да се усуква или да "виси" насред течността.

Първите две пръскания след отварянето са „халосни", защото правилно сглобеният бутонен механизъм отначало изпомпва въздух, преди да пръсне парфюм.

Булчински парфюм: Как да изберем нежен и приятен аромат

Концентрацията и ароматът

Това е последният тест за автентичност на парфюма. Начинът за проверка е прост - следете внимателно собственото си обоняние, като не забравяте следните важни нюанси.

Допустимото съдържание на спирт в парфюмите е 85%, а в тоалетната вода не повече от 75%. Щом се смеси с висококачествени етерични масла, етилът се асимилира и характерният спиртен дъх изчезва - което не може да се каже за фалшификатите.

Нанасяйте парфюм само върху чиста, суха кожа, с умерена доза. Ако кожата е потна или загрята след физическа активност, съставът се смесва с пот и мастни секрети, като в крайна сметка дава неприятна гама от нюанси и предизвиква объркване.

Непременно след като пръснете парфюма върху кожата си, го „изведете“ на разходка на чист въздух. След като се върнете в магазина, усещането все още трябва да е ясно и отчетливо; ако е изчезнало напълно, автентичността му определено е съмнителна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com