Как се действа при имотна измама?

21593
Как се действа при имотна измама?
Снимка: iStock

Имотните измами са процъфтяващ „бизнес“, с който хитри измамници забогатяват на гърба обикновено на възрастни самотни хора или чрез такива с ментални заболявания, непозволяващи им да разберат, че са жертва на измама. Тъй като цената на имотите расте и те са апетитна хапка за измамниците, нараства и изобретателността им да се сдобият без пари с имота, който са набелязали.

Как се действа при имотна измама или как успяват измамниците?

Над 60 чужденци станали жертви на имотна измама у нас

Над 60 граждани на Русия, Великобритания, Израел, Полша и България сигнализират, че са станали жертва на измама у нас. Купили са апарта...

Печелейки доверието на жертвата, проявявайки търпение и фалшива загриженост, измамниците съумяват да се сдобият с пълномощно и да се разпоредят с имота, продавайки го. Много възрастни хора или такива с психически проблеми не разбират какво реално са подписали и измамата е изключително лесна за опитните в бранша.

За да се предпазите от закупуване на имот, който е незаконно получен от собственика чрез имотна измама, важно е да обръщате внимание на всички документи, да проявите мнителност, ако имотът е бил закупен и се продава за кратък период от време, ако цената е примамлива и твърде ниска. Червената лампичка следва да ви светне и ако удостоверението за наследници не е издадено от последното местожителство на лицето, което се вижда от акта за смърт.

Горещо се препоръчва да се направи справка в Агенцията по вписванията дали съответният нотариален акт фигурира там, както и да се проверят, доколкото е възможно, всички документи, като най-добре е това да бъде направено от професионалист, който да ви помогне, за да минимизирате риска от закупуване на имот, придобит чрез имотна измама. Имайте предвид и че изпускането на наследник (било съзнателно, целенасочено или неволно) може да доведе до нищожност на сделката. И най-важното – не плащайте в брой.

Как се действа при имотна измама, ако сте от страната на жертвата?

Разбиха престъпна група за имотни облаги

Неутрализирана е престъпна група за предлагане на имотни облаги с цел склоняване да се упражни избирателно право в полза на определен к...

Ако някой се опитва да придобие незаконно ваш имот чрез поредица от измами и фалшиви документи, следва да действате информирано и правилно. Ако вие лично не сте в опасност да попаднете в схема за имотна измама, но имате роднина възрастен човек с психически увреждания и се страхувате да не стане жертва, може да се информирате от професионалистите превантивно как се действа при имотна измама и за какво да бъдете наблюдателни и бдителни.

В помощ на хората, които се вълнуват от темата, считат, че близките им са потенциални жертви и търсят информация как се действа при имотна измама, съществува от 2012 година регистър, наречен ImotiGard, в който може да регистрирате информация, че вашият парцел, земя, апартамент и т.н. с подробни данни за имота или жилището не се продава. Така всеки потенциален купувач, попаднал на имотни измамници, лесно ще може да провери дали имотът се продава, и да се откаже от сделката, като го открие описан във въпросния регистър. Липсата на купувач е най-лесният начин да се предпазите от имотна измама.

По-сложна е ситуацията, ако вече сте жертва – вие или ваш близък – и имотът вече е незаконно придобит, с лъжа или принуда собственикът да подпише, както и продаден. Обикновено с този проблем се сблъскват наследници след смъртта на свои близки, живеещи сами или страдащи от психични заболявания. Дори лицето да е в чудесно ментално здраве, възрастните хора лесно се подвеждат и поддават на манипулации, така че подобно развитие е не хипотеза, а реална опасност. Какво да правите, как се действа при имотна измама?

Всеки случай е специфичен и ще ви е необходима помощ от специалист, търпение и доза късмет. Например, ако става въпрос за възрастни хора, прехвърлили жилищата си срещу гледане, но оказали се тормозени от т.нар. гледач, изходът е да се докаже невменяемост на възрастните собственици според нотариусите, за да се развали сделката и да се освободите от измамата.

Разкриха група за имотни измами, в която участват и служители на МВР

Към настоящия момент са задържани около 8 лица за срок от 24 часа. Това каза ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петр...

Ако сте жертва на наемателите си, които са продали наетото жилище с фалшифициране на нотариалния акт, може да докажете това и да възвърнете жилището си, но процедурата и делата са дълги и тромави. Тоест във всички случаи е по-добре да действате превантивно, дори да не считате, че имотът ви е в опасност, отколкото да действате постфактум и да търсите отговора на въпроса как се действа при имотна измама, когато белята вече се е случила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Къде се намира най-големият язовир в света

Колко струва най-скъпата картина в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Колко държави има в Азия

Три лесни начина да изпълните дома си с аромати на пролет, освен с почистване

Евтин начин за борба с паяците: засадете това растение в дома си и ще забравите за тях завинаги!

Защо пералнята не пълни вода?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com