Как се приготвя традиционната родопска салата?

7550
Как се приготвя традиционната родопска салата?
Снимка: iStock

Кухнята на Родопите и кулинарните вкусотии, поднесени на фона на вековни борови гори, тайнствени кътчета и вълшебен глас на гайдит, са част от магията на тази планина. Разкривайки същността на родопчани, бита и културата им, традициите и обичаите им, родопските ястия надхвърлят обичайната си роля на нещо вкусно и засищащо за хапване и се превръщат в творци на историята на този край.

Главни герои в родопската кулинарна приказка са прословутият пататник, който няма как да не хапнеш, ако попаднеш в Родопите, катмите, приготвени на сач, великолепната топенка, позната като родопска закуска, която всъщност е раздяка, качакамът, вкусната родопска салата и разнообразие от баници и тестени изделия, омесени от трудолюбивите ръце  на родопчанката.

5 начина да подобрите обикновената зелена салата!

Разровихме се в старите прашни тефтери на бабите ни, за да открием автентични рецепти за вкусотиите, които някога са приготвяли за децата си, и с изненада разбрахме, че овчарската салата, една от най-поръчваните, приготвяни и обичани у нас, има своя първообраз от Родопите – родопската салата.

Родопска салата – какво представлява?

Автентичната родопска салата напомня за шопската, но към основните зеленчуци –пресните краставици и домати – вместо сирене родопчани добавят варен фасул, особено едър и вкусен в полите на тази вълшебна планина, или варени картофи, нарязани на кубчета. Ако изберете рецептата с варени картофи, пригответе ги предварително, те трябва да са напълно изстинали, когато ги добавите в салатата.

Предвидете си и допълнително време за необходимия за апетитната родопска салата традиционен подкиселен бульон, който се приготвя със забулени яйца, сварени с късчета сушено месо – най-често пастърма, овкусени с капки прясно изцеден лимонов сок или лъжичка винен оцет.

Яйчена салата с уникален вкус

Апетитни, полезни и ароматни са и подправките за традиционната родопска салата – чесън, който присъства в много от рецептите от родопската кухня, и малко позната подправка, приличаща на див лук – самардала, която е характерна за района на Сливен, Стара Загора, Странджа. Ако не откривате тази подправка, може да я замените с пера от обикновен лук, както в повечето случаи подхождат към приготвянето на родопска салата повечето домакини и шеф готвачи в ресторантите у нас.

Ако потърсите онлайн или в рецептурниците рецепта за родопска салата, ще откриете десетки такива, различаващи се съществено една от друга. Прави впечатление, че в повечето съвременни рецепти присъстват сирене, маслини, кашкавал, твърдо сварени яйца, което прави тази салата, наречена родопска, по-скоро разновидност на овчарската.

В част от тях присъстват печени чушки, майонеза, люти чушки и други съставки, които никога не са били част от автентичната рецепта за родопска салата. Тези рецепти, макар да са вкусни, не представят онази родопска салата, която са приготвяли трудолюбивите родопчанки. Ако искате да се насладите на истинския вкус на Родопите, да се потопите в магията на родопските аромати, да се докоснете до душата на родопчани, до техния бит и традиции, пригответе си родопска салата, ограничавайки се до съставките, използвани от старите родопчани – пресни краставици и домати, сварени и охладени картофи, бульон със забулени яйца и пастърма, подкиселен с лимон, и не експериментирайте и с подправките – чесън и лук, сол и слънчогледово олио са напълно достатъчни.

Може да изпробвате и варианта с боб, ако подкиселеният сос ви се струва твърде труден за приготвяне, като в този случай картофите също се пропускат, но пък тук печената чушка има своето място в някои части на Родопите. По отношение на боба в салатата той трябва да е сварен, охладен и подправен с мъничко оцет.

Вкусът на Родопите е в старите рецепти, в автентичните, съхранили историята, духа, културата на това кътче от страната ни. Пазете ги и ги предавайте на идните поколения така, както сме ги наследили от старите родопчани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

В коя държава е най-голямо пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com