5 начина да подобрите обикновената зелена салата!

10094
5 начина да подобрите обикновената зелена салата!
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Колкото свежа и хрупкава да е марулята ви, може би най-често я похапвате с чери домати и оцет. Но какво да добавим, за да разнообразим обикновената зелена салата? Преди дори да започнем да мислим върху този проблем, уверете се, че първо сте измили и подсушили много добре марулята. Дресингът за салата няма да се задържи върху мокри листа. След това не забравяйте да овкусите и внимателно да объркате зеленината с морска сол и прясно смлян черен пипер, дори ако в дресинга, който планирате да използвате, вече има сол и пипер! Това е една от онези малки стъпки, които имат огромно значение за крайния продукт и придават искряща яркост на всяка хапка.

Какво съдържат готовите салати?

1. НАПРАВЕТЕ СИ СОБСТВЕН ДРЕСИНГ ЗА САЛАТА

Ако това ви звучи като много работа, помислете само за възвръщаемостта на инвестицията. За по-малко от 60 секунди изразходвана енергия ще получите най-вкусните дивиденти. Как се прави? Много е просто: 2 части зехтин към 1 част оцет (или повече зехтин, ако сте чувствителни към киселия вкус), малко подсладител (мед, захар, кленов сироп) и сол. След като започнете да приготвяте собствен дресинг, е трудно да се върнете назад. 

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете салата от прясно зеле?

2. ИЗПОЛЗВАЙТЕ ПРЕСНИ БИЛКИ

Без билки една салата е достигнала само половината от потенциала си. Те са изключително важни за цялостната картина, колкото и самите листа на марулята. Добавят дълбочина на вкуса и веднъж свикнете ли с тях, ще ви е трудно да ги спрете. Начинът: Не се замисляйте прекалено! Добавете всякаква комбинация от нарязани нежни листни подправки, като магданоз, копър, кориандър, лук, кервел, босилек, риган, естрагон и мента.

Защо да НЕ слагаме това в руската салата

3. ДОБАВЯНЕ НА ТЕКСТУРА

Каперсите са чудесен пример. Пърженето ги прави още по-добри, защото добавя хрупкавост към солеността им и прави една обикновена салата много по-добра. Може да комбинирате със авокадо и кремообразен дресинг от лимон и кисело мляко. Как се прави: Загрейте малко олио в малък тиган. Подсушете 1⁄4 чаша каперси върху хартиени кърпи и се уверете, че са подсушени преди да ги добавите в горещото олио, защото иначе ще се пръснат. Запържете каперсите за около 4 минути, докато започнат да стават леко златисти и хрупкави. Прехвърлете ги в чиния, застлана с хартиена кърпа, и ги оставете да се отцедят за минута.

Икономична зимна салата за 10 минути

4. КОНТРАСТНИ ТЕКСТУРИ

Не е задължително текстурата винаги да означава хрупкавост. Може да добавите компоненти, които са или дъвчащи, или кремообразни. Това например може да са някакъв вид гъби. Ключът е да ги изпечете на сухо. Приготвям една партида в уикенда и я добавяйте към салатите през цялата седмица. Те ще придадат дъвчаща текстура и месен вкус и могат да поемат чудесно всеки дресинг. Начин на употреба: Разпределете ги върху тавичка (цели) и ги запечете на 230 градуса (без олио и подправки, не се поддавайте на желанието!), докато поомекнат, 10 до 15 минути. Те трябва да се появят пухкави и сочни. Охладете ги и ги съхранявайте в сока, събран от тавата. Можете дори да добавите сока от гъбите към салатата.

Най-вкусната пролетна салата – опитай я и ти!

5. НАПРАВЕТЕ ДОМАШНИ КРУТОНИ

Разбира се, можете да си ги вземете и от някои супермаркети, но домашните крутони са толкова лесни за приготвяне, че няма смисъл да купувате. Просто използвайте хлябът, който вече е поизсъхнал и се е втвърдил. Как се прави: Загрейте фурната на 200 градуса. В голяма купа разбъркайте грубо накъсани 1-сантиметрови парчета хляб (всякакъв вид, включително корички) с щипка чесън на прах, сол и достатъчно зехтин, за да покрие хляба, но не и да го залее. Разпределете крутоните върху застлана с фолио тавичка и печете, докато станат хрупкави и златисти, 10-12 минути. Или добавете напоените с олио парчета хляб в чугунен тиган, поставен на средно висока температура, като готвите и разбърквате, докато станат хрупкави и златисти от всички страни, общо около 5 минути. И при двата метода оставете да се охладят, преди да ги използвате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

От тефтера на баба: Пирожки с извара

Не сте яли по-вкусен огретен

Много лесна и бърза пролетна манджичка

Печено заешко за Великден – рецепта, по която домакините полудяха

Бабината рецепта за празнична великденска пита

Този козунак с газирана вода е хит в мрежата

Полезна супа с коприва и спанак: Тайната е в сос Бешамел

Спагети Болонезе с пилешко: Уникален вкус

Ароматна картофена супа по селски

Кюфтенца с тиквички и топено сирене: Не може да им устоите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com