Какви опасности крие пиротехниката

3331
Какви опасности крие пиротехниката
Снимка: iStock

Едва ли можем да си представим новогодишната нощ без блясъка на фойерверките, шума на пиратките и цветовете, озарили празничното небе. Всяка година обаче има пострадали от неправилна употреба на пиротехника, съчетана с алкохол, превъзбуда, невнимание, пренебрегване на правилата за безопасност.

Пиротехническите изделия, с които правим празника цветен и шумен, крият рискове и опасности. Празникът може да се превърне в неприятно изживяване с последствия за цял живот само с едно грешно движение. Добре е да сме наясно с основните опасни ситуации, за да съумеем да ги сведем до минимум.

Пиратки и фойерверки в София - само на Нова година или след разрешение от кмета

Столична община ограничава използването на пиротехника. Това заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. По думит...

1.       Избирайте пиротехника от оторизирани търговци. Това гарантира, че изделията не са фалшиви и носи сигурност. Всяка година от пазара се изтеглят множество артикули, които са фалшиви и не отговарят на изискванията. Внимавайте да не попаднете на такива продукти, нелицензираните търговци са сериозна потенциална опасност.

2.       Съблюдавайте правилната употреба. Консултирайте се относно правилната им употреба. Ако изделието изисква да е поставено в земята, закрепете го здраво, за да не може да се измъкне и смени посока на насочване и в никакъв случай не си помисляйте, че може да го държите в ръка по време на работа. Това може да доведе до тежки наранявания и осакатяване. Хора, попаднали в болнични заведения, с откъснати пръсти от пиротехнически изделия, не са рядкост и опасността е съвсем реална, ако не спазвате указанията. Използвайте всички изделия според посочените правила за безопасност, с които се запознайте предварително, а не в новогодишната нощ.

3.       Внимавайте да не причините пожар. Ако е сухо и няма следа от сняг или влага, пиротехниката може да причини пожар. Особено опасно е, когато зарята се осъществява близо до гори или пожароопасни материали. Съществува опасност и от подпалване на покривна конструкция. Проверете накъде и на каква височина се движат изстреляните ракети, преди да запалите фитила, и съобразете мястото така, че да е безопасно за природата, сгради, хора и животни.

4.       Не оставяйте изделията без контрол, ако има деца около вас. Белята става за секунди. Не им позволявайте да използват пиротехника, ако нямат необходимата възраст. Пиротехниката може да причини трайни увреждания – докладвани са от леки изгаряния на кожата до ампутации на пръсти и загуба на зрение следствие на дефекти на пиротехническите изделия и/или попадането им в неподходящи ръце. Специализираното издание „Deutsches Ärzteblatt“ сочи, че не са редки и проблемите със слуха – болка, пищене в ушите, намаляване на слуха – или нараняванията след употреба на пиротехника.

Революционно изследване: Фойерверките са опасно токсични

Фойерверките са сигурен начин за създаване на зрелище от цвят и светлина, но ново изследване разкри, че тези ослепителни избухвания мог...

5.       В някои държави контролът над употребата е строг, тъй като се посочва, че пиротехниката задимява и замърсява въздуха, което влияе негативно върху здравословното състояние. Нещо повече – гърмежите плашат животните, могат да станат причина за бягство на животното или за смъртта му – от страх или от превозно средство, докато бяга в паника от пиратките. Ако имате домашен любимец, не го пускайте навън в празничната нощ и му осигурете възможно най-тихото място, където считате, че ще се чувства в безопасност. Обикновено това са вътрешни помещения, далеч от шумните улици, или коридорите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com