Какви звуци издават змиите освен съскане?

20875
Какви звуци издават змиите освен съскане?

Обикновената борова змия (Pituophis melanoleucus) от Северна Америка е добре позната сред херпетолозите със способността си да издава силно бикоподобно мучене, което може да се чуе на разстояние от 30 метра. Този невероятен звук вероятно се дължи на много силно развит епиглотис, който значително усилва вибрациите, създадени от преминаването на въздуха през глотиса.

През 1980 г., по време на експедиция до Борнео за изследване на огромната система от варовикови пещери Мелино в националния парк Sharwak Gunung Mulu, бил открит друг необикновен вокалист на змия. В тъмните дълбини на пещерата Clearwater изследователите изведнъж чули зловещ, пронизителен вой.

Когато обърнали фенерите си към звука, който звучал като силно мяукане на котка, те с удивление видяли, че звукът идва от отворената уста на змията. Тънката синя змия, открита на дъното на пещерата, се оказва тънка опашата змия (Elaphe taeniura grabowskyi). Въпреки факта, че тази змия отдавна е известна на учените, никога досега не са подозирали, че може да издава толкова силни и различни звуци.

Странна космата змия е открита в Тайланд (ВИДЕО)

Змията пълзи по стените на пещерите и ловува птици. Нейната плячка са малки бързеи-салагани. Тези обитаващи пещери птици, подобно на прилепите, издават високочестотни звуци и след това използват ехото си, за да се движат в тъмната пещера. Ако птицата прелети достатъчно близо, змията се втурва и я грабва във въздуха. Учените предполагат, че вероятно мяукането на змията разрушава ехолокационния модел на ориентация на птиците и позволява на змията да ловува по-успешно.

За африканската шумна усойница (Bitis arietans), например, отдавна се казва, че издава дълъг, подобен на камбана, повтарящ се звук. През септември 1929 г. капитан Джей Би Ричи, опитен любител на природата, отбелязва в статия в списание Западна Африка: „Шумна усойница, която вика партньор по време на размножителния сезон, прави красиво, подобно на камбана пеене, което се чува от разстояние около 180 м. Д-р Г. Прентис, лично потвърждава това..."

Ето какво означава, ако на сън ни се привиди змия

Приблизително по същото време Жан Х. Коенс от Кралското общество твърди, че е бил свидетел на факта, че 8-метров питон се издигнал и издавал звук на елен. И в писмо до The Times, г-жа Дънкан Карс от Крюторн, Бъркшир, Англия, съобщава, че когато змията (Natrix), спяща в градината им се събудила и открила, че до себе си има куче, издава „ясно, птичи вик, очевидно обезпокоителен. Звукът бил толкова силен, че съпругът й, който работел на няколко метра в работилницата си, излязъл да види това, което смятал за странен сорт птици.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com