Какво не харесват котките?

16056
Какво не харесват котките?
Снимка: iStock

Котките са сред едни от най-предпочитаните домашни животни, които изпълват къщата с любов и щастие. За да поддържате вашето коте безгрижно и спокойно и да гарантира, че ще изградите възможно най-силна връзка – важно е да знаете какво не харесва. Никой не би искал да дразни излишно своя домашен любимец. Има няколко неща, които можете да избягвате да правите и които са известни причини за котешки дистрес.

Какво мразят котките?

Котките не могат да кажат сами какво не харесват, но дават своите знаци и изразяват емоциите си, на които трябва да обърнем внимание и да се опитаме да разчетем. Най-вероятно добре знаете, че ако котката не се чувства добре, просто ще ви обърне гръб, ще отиде в другата стая и ще ви е малко трудно отново да привлечете вниманието й. Добрата новина е, че можете да избегнете това, като разберете някои от нещата, които котките мразят, и се стараете да ги избягвате.

Защо котките мразят водата?

Котките са еволюирали в суха или безводна среда, така че не са предназначени да се справят с големи реки, морета или дори вани. Ако все пак се намокрят, водата по козината им тежи, намалявайки нормалната им способност да се справят със ситуации, които смятат за стресиращи. Също така във водата има химикали, които котката усеща.

Друга причина, поради която котките мразят водата, е, че са имали неблагоприятен опит с водата в миналото. Ако първите им преживявания, свързани с къпане са били стресиращи, те ще направят всичко възможно, за да го избегнат в бъдеще.

Най-милите породи котки

Защо котките мразят кучета?

Котките и кучетата са еволюирали като много различни видове и това означава, че въпреки че могат да се разбират, има няколко вродени поведенчески бариери за преодоляване. И двете са месоядни, така че в дивата природа биха се състезавали за подобни източници на храна, а кучетата може дори да виждат котките като плячка, оттук и склонността им да ги преследват.

Кучетата биха се подчиняват на най-доминиращия индивид в своята група, докато котките са по-независими и самостоятелни. Затова кучетата са по-склонни да отстъпват в дадена ситуация. Тази разлика в отношението може да доведе до конфликти, когато се срещнат.

Другата причина, поради която могат да бъдат в такава ситуация, произтича от различните начини, по които подхождат към срещата с ново животно. Кучетата са склонни да бъдат приятелски настроени и да проучват, докато котките предпочитат да отделят време, за да оценят ситуацията, преди да решат дали някой е приятел или враг. Това кара котките да реагират агресивно на игривостта на кучето.

Запознанството между тези животни трябва да става бавно. Осигурете безопасно място за вашата котка, където може да скрие, ако не желае да общува точно в този момент с игривото, готово за приключение, куче.

2 неща, с които НИКОГА не трябва да храните котка

Какви миризми не харесват?

Обонянието на котката е приблизително 14 пъти по-чувствително от нашето, така че това, което мирише приятно за вас, може да бъде основен източник на дразнене за тях. Като научите кои аромати не могат да понасят, можете да избегнете лошото настроение на котката.

Някои от тях са:

  • Цигарен дим
  • Почистващи препарати
  • Цитрусови плодове
  • Някои билки - по-специално розмарин, мента и мащерка
  • Някои етерични масла - лавандула, здравец и всякакъв аромат на ментол
  • Подправки - особено черен пипер, канела и чили

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

За мъжете от тези зодии семейството е на първо място

Това са най-неразбраните и мразени зодии

Топ 4 на най-неемоционалните и студени зодии

Тези зодии са съвместими с всички

Не бързайте да изхвърляте старата си тениска: 7 полезни начина да я използвате

3 принципа, върху които се гради щастливият семеен живот

Тези зодии превръщат БОЛКАТА си в СИЛА

Какво отключва най-често агресивно поведение при жените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com