Какво представлява Пирамидата на Маслоу?

17570
Какво представлява Пирамидата на Маслоу?
Снимка: iStock

Ейбрахам Маслоу е американски психолог, подредил потребностите на човека в пирамида спрямо значимостта им, известна като Пирамидата на Маслоу. Начинът, по който подрежда мотивите на човека, водещи до взимане на решения, е представен за първи път в статията му от 1943 година „Теория на човешката мотивация“, а по-късно цяла книга по темата излиза от печат. Според Маслоу и неговата теория на потребностите универсалните потребности са общи за всички хора и те ги мотивират. Въз основа на тази си теория американският психолог подрежда потребностите в  пирадима, известна като Пирамидата на Маслоу, в чиято основа са най-изконните и общи човешки потребности, гарантиращи оцеляването, които се надграждат от други потребности, движещи човечеството и задоволяващи нуждата от обич, реализация, социален живот, признание и прочие.

Пирамидата на Маслоу

Как американският психолог подрежда потребностите на човека, които го мотивират?

Още: Милениали, X и Алфа - вижте от кое поколение сте вие

  • В дъното на пирамидата Маслоу поставя най-простичките човешки потребности – физиологичните, без задоволяването на които човек не може да живее, но и които не различават особено хората от животните. Тези основни потребности в основата на пирамидата са потребността от храна, сън, вода, въздух.
  • Над тях, на второто ниво на Пирамидата на Маслоу, са екзистенциалните потребности или това са нуждата от дом, подслон, безопасност, сигурност, обезпеченост.
  • В средата на Пирамидата на Маслоу са разположени чисто човешки потребности, свързани с това, че човекът е социално животно, което се нуждае от общуване, уважение, обич, връзка с другите хора. Тук се нареждат и привързаността, загрижеността за другите, семейството, отношенията с  приятели, колектива и общество. Нуждата от уважение Маслоу разделя в две категории – уважение към себе си (достойнство, постижения, независимост) и  уважение от другите, свързано със социалния статус и престижа. Ниското самочувствие или комплексът за малоценност може да са резултат от дисбаланси на това ниво в йерархията.
  • Едно ниво по-нагоре в Пирамидата на Маслоу откриваме кариерната реализация, постигането на успехи в сферата на работата, уважение и признание от околните, успехите  на личността и престижа ѝ.
  • Най-високо, на върха на пирамидата си, Маслоу поставя духовното израстване, нуждата от духовна храна, от себереализиране, самоусъвършенстване.

Ясно е, че Пирамидата на Маслоу подрежда най-ниско най-основните потребности на човека – физиологичните, а най-високо онези по-възвишените – духовните, каквито потребности не е задължително да има всеки, но притежателите им са мотивирани от тях.

Други изследователи по темата отхвърлят идеята, че потребностите водят самостоятелно до мотивация. Проучване, включващо около 60 000 участници от 123 страни, показва, че универсалните човешки потребности съществуват, но нямат йерархия и работят едновременно, което е в противоречие с Пирамидата на Маслоу и с неговия мироглед. Според Маслоу, без да бъдат задоволени основните човешки потребности – нуждата от храна, вода, подслон човек не може да се движи нагоре, да е мотивиран да има потребности от по-високите нива като уважение и кариерно развитие. Едва след като задоволи потребностите си на най-ниското ниво, човек може да погледне към следващото и да се погрижи за задоволяване на потребностите от него. Маслоу твърди, че нуждите за оцеляване трябва да бъдат задоволени, преди индивидът да може и да иска да задоволи нужди от по-високите нива на пирамидата. Физическо оцеляване е първото, мотивиращо и определящо поведението на хората и едва след като то бъде подсигурено е ред на следващото ниво, което мотивира хората и определя поведението им. Нуждите, описани в по-високите нива на пирамидата, по-близо до върха ѝ, са все по-духовни, психологични и дългосрочни, а не физиологични и краткосрочни, каквито са нужди, свързани с оцеляването, разположени в основата на пирамидата.

Актуална ли е Пирамидата на Маслоу днес?

Някои изследователи по темата сочат, че е необходимо преразглеждане на Пирамидата на Маслоу, тъй като считат, че теорията може да се нуждае от актуализация, за да отразява по-добре нуждите на човека от съвременния свят, водещ модерен начин на живот. Светът се променя, нуждите на хората, онова, което мотивира поведението им, също търпи промени, което ще рече, че и Пирамидата на Маслоу вероятно има нужда от преразглеждане, макар да е сигурно, че физиологичните нужди ще останат на най-ниското ниво, а духовните – по-нагоре от тях.

Още: Открит е липсващ "закон на природата", описващ начина, по който се развиват всички неща

Други изследователи отбелязват, че теорията на Маслоу не отчита културните различия и пирамидата е съставена основно въз основа на наблюдение и изучаване на хора от собствената му социална и културна група. Теорията на Маслоу не отчита различните мотивации и нужди на хората в индивидуалистичните и колективистичните култури. Въпреки всички критики обаче Пирамидата на Маслоу все още е валидна и все още отразява онова, което мотивира хората.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: посрещна или посрешна?

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com