Какво трябва да направим, за да не се разболеем по време на почивката?

3292
Какво трябва да направим, за да не се разболеем по време на почивката?
Снимка: iStock/Guliver

Лято, слънце, море - лятната почивка е най-доброто нещо, което можем да направим за здравето си. Tя ни помага да се избавим от натрупания стрес и да укрепим имунната си система. Но, разбира се, по време на почивка ни дебнат куп опасности, свързани с вируси и инфекции. За да не помрачите дългочаканата си почивка, спазвайте следните правила.

1. Не ходете боси

Да, ходенето без чехли по плажната ивица доставя голямо удоволствие. Но ако сте на непознато място, по-добре е да използвате плажни обувки - това ще предпази краката ви от драскотини, рани от остри черупки или парчета камъни и корали, както и от ухапвания от морски таралежи. Освен това в някои страни морската вода може да бъде замърсена с фекалии от животни или бактерии, които е възможно да причинят възпаление при наличието на драскотини.

2. Опаковайте лекарствата си в отделна чанта преди пътуване

Ако ви се налага непрекъснато да приемате лекарства заради наличието на заболяване, приложете рецептата си към тях. Тя може да ви е необходима на летището или при преминаване на границата. Всички лекарства, които приемате редовно или които може да са ви необходими, трябва да бъдат опаковани в отделна чанта и да ги сложите в ръчния ви багаж.

Ако заминавате на почивка в друга държава, проверете дали някое от вашите лекарства е в списъка със забранените медикаменти за съответната страна. Съхранявайте лекарствата само в оригиналните им контейнери, в противен случай те могат да бъдат конфискувани по време на митническа проверка.

3. Не забравяйте да закусите

Какъвто и да е графикът ви, първото което трябва да направите, е да закусите.  Заложете на обилна и здравословна, богата на протеини и фибри закуска. Пропускането на сутрешното хранене може да доведе до скокове в кръвната захар, постоянно чувство на глад и липса на енергия. Освен това хората, които постоянно пропускат закуската, са по-склонни да наддават на тегло и е по-трудно да отслабнат.

3. Запасете се с лекарства против диария

Kакво не трябва да слагате в куфара преди път?

Колко често ви се е случвало да използвате само една част от багажа си в куфара?  За тези, които искат да си спестят не само от п...

Дори ако в ежедневието никога не сте имали разстроен стомах, когато пътувате, запасете се с лекарства против диария. Летенето със самолет често води до дехидратация и червата ви ще се нуждаят от допълнителна помощ. 

Състоянието, известно като „диарията на пътника“, може да се развие след консумацията на храна и вода, с която не се свикнали, а понякога дори и от въздуха. Затова е по-добре да имате под ръка хапчета.

4. Мийте си ръцете

Просто правило, което въпреки това мнозина пренебрегват: не забравяйте да си измиете ръцете след завръщане от улицата, използване на тоалетната, всеки контакт с растения и животни и преди ядене. И не докосвайте лицето си, особено устата, носа и очите, преди да измиете ръцете си.

5. Пийте много вода

Идеи за пътуване из България до края на лятото

Има някои страхотни идеи, които да реализирате ако искате да пътувате из България до края на лятото. Те са из цялата страна и могат да ...

Един от най-сериозните проблеми, пред които са изправени почиващите, е дехидратацията. Признаците за липса на течност в организма често се пренебрегват. Затова носете винаги със себе си бутилка вода и не забравяйте да пиете постоянно от нея.

6. Използвайте репеленти

Дори ухапването от комар може да предизвика алергия.

Използвайте репеленти, съхранявайте лекарствата за алергии под ръка и посетете лекар, ако забележите замаяност, гадене или възпаление на кожата след ухапване.

7. Внимавайте с плодовете, зеленчуците и водата

Идеи за нискобюджетна луксозна почивка на морския бряг

Работили сте неуморно и усърдно през годината, настъпила е дългоочакваната отпуска и мечтаете за екзотична дестинация или луксозна почи...

Не пийте и не използвайте за миене на зъбите вода, в чиято чистота се съмнявате. Мийте плодовете и зеленчуците единствено с бутилирана вода, която трябва да използвате и за приготвяне на чай и кафе. Също така, опитайте се да не поръчвате ледени напитки в райони, където състоянието на водата е подозрително.

8. Ако си купувате храна от улицата, консумирайте я само гореща

Автентичната улична храна е едно от основните удоволствия на вашата почивка. Но за да не ви навлече неприятности това гастрономическо изживяване, заложете само на ястия, които са преминали топлинна обработка - пържени, печени или варени. 

9. Отделете време за следобеден сън

Изследванията потвърждават, че хората, които отделят време за следобеден сън живеят по-дълго и по-рядко страдат от сърдечни заболявания. За съжаление, малко от нас могат да си позволят това в ежедневието си, но по време на почивка може да се поглезите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com