Какво всички пропускат да сложат на коледната трапеза и как да я подредим за пример?

20556
Какво всички пропускат да сложат на коледната трапеза и как да я подредим за пример?
Снимка: RitaE / Pixabay

Очаквате скъпи гости за светлите празници и искате да ги очаровате с вкусни ястия, уютен дом, великолепна украса и маса, подредена по всички правила? Малко домакини знаят етикета за подреждане на трапезата и поднасянето на вината.

Ако гостите ви са наистина специални, не се притеснявайте, а продължавайте да четете. С няколко лесни стъпки ще овладеете изкуството на подреждането на масата до съвършенство.

За късмет и благоденствие – ето как да украсите дома си за Коледа

Натъпи моментът да започнем с подготовката за едни от най-светлите празници. Вълнението при украсяването на елхата например винаги е го...

1.       Избор на цветове

Червеното е цветът на Коледа и то трябва да присъства в украсата, текстила в помещението, в съдовете и салфетките на масата. В идеалния вариант е съчетано със златно. Не прекалявайте с блясъка и редувайте матови с блестящи нюанси на тези два цвята. Златните тонове могат да бъдат матирани и елегантни и да внасят стил, чувство за умереност и хармония в атмосферата. За да блеснете пред гостите, може да сервирате не върху стандартните подложки за чинии, а върху истински обработени пънчета от дърво. Те се съчетават идеално и с малки чашки, обвити с клончета от елха, в които сте поставили свещите за празничната маса. Мезетата също могат да бъдат поднесени в дървени чинии или пана.

Може да сервирате и върху подложки, специално изработени за гостите, върху които е изписано или избродирано името им. Този мил жест ще ви спечели много овации.

2.       Дарове за спомен

Малките подаръчета, поднесени на трапезата преди храна, ще повишат настроението на гостите. Кутийките за тях трябва да са елегантни и ръчно изработени, а съдържанието им може да е всичко – от арт картичка през сребърно ангелче до сладко изкушение – бисквити, бонбони, шоколад на коледна тематика.

10 ХИТРИНКИ да спестите пари за Коледа и да сте доволни от покупките

Декември е изпълнен с празници и харчовете през този месец са доста солидни. На пазара всяка година излизат все по-нови прекрасни подар...

3.       Капаните на украсата

Внимавайте с едрата украса върху масата. Ако има такава, тя не следва да е в средата на трапезата, тъй като пречи на гостите да общуват свободно и да се виждат един-друг. Позиционирайте я в ъглите на масата, достатъчно далеч от гостите, за да не се притесняват, че ще я съборят, хранейки се.

4.       Как се подреждат чиниите и приборите?

Чиниите, в които ще сервирате, трябва да са една върху друга пред госта. Ножът е от едната им страна, обърнат с режещата част към чинията, като до него е лъжицата, а вилицата трябва да подредите от другата страна. Чинията за салатата поставете  над вилицата, а чашите – над ножа и лъжицата. Не предлагай на гостите повече от 2-3 вида от едни и същи прибори – повече от 2-3 големини вилици, за да не ги объркате. Ако усещате, че не познават етикета и кой прибор за кое ястие е, помогнете им безмълвно, като започнете да се храните. Така те ще имат възможност да видят нагледно кои са правилните прибори за конкретното ястие.

5.       Негово величество десертът

Чудни идеи как да зарадвате детето за Коледа

Коледа идва и както винаги по-предвидливите започват да пазаруват рано, особено родителите! Вярвате или не, нямате нужда от мигащи св...

Не пропускайте да осигурите прибори за десерта на масата – малки вилички или лъжички според избора ви на сладко изкушение, с което да завършите вечерята. Мястото на малката виличка е в ляво – между голямата вилица и чинията.

          Какво пропускате да сложите на трапезата?

Отворете вратите за вярата в дома си. Забравяме, че Коледа е християнски празник и пропускаме да сложим икона на масата или поне украса, намекваща за вярата и рождението Христово, защото то е смисълът и основата на празника. Не я пропускайте.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com